10 tips för bättre självförtroende och självbild

Även om självkänsla och självförtroende inte är samma sak, så är de förknippade med varandra. De har båda att göra med hur man ser på sig själv. En god självkänsla innebär att man inte påverkas så mycket av andra för att känna sig väl. Man vet att man har ett inre värde och att man duger. Det samma gäller självförtroende, man vet att man klarar av ganska mycket faktiskt. För att styrka sin självkänsla och sitt självförtroende kan man pröva det följande:

10 tips för bättre självförtroende och självbild
  1. Ta itu med sin rädsla. Man kan mycket mer än man tror, och det mesta som är svårt är inte helt omöjligt.
  2. Att ge sig själv uppgifter, och sedan fullfölja dem, kan ge ett bättre självförtroende. I början små, enkla uppgifter som sedan bygger upp till lite större saker i livet. 
  3. När man är väl förberedd är det lättare att känna sig säker. Ska man ha ett framförande kan man öva mycket hemma. Om man är bjuden på middag kan man gå över nyheterna så att man har något att prata om. 
  4. Det är helt okej att göra ett misstag. Man blir inte en sämre människa bara för att man inte kan göra allt perfekt. Tvärtom, man lär sig av sina misstag och går vidare med ökad kunskap.
  5. Att vara sig själv är viktigt. Men även att veta vem man är, och kanske vem man vill vara, kan stärka ens självkänsla. Det är inte alltid nödvändigt att vara precis som andra, man kan välja själv.
  6. Alla har starka sidor, och det bästa är att koncentrera sig på dem. Det spelar ingen roll om man inte kan spela golf om man är en höjdare på pingis.
  7. I samband med att man tänker efter hur man vill vara så kan man ofta se vissa egenskaper eller vanor som man inte tycker om hos sig själv. Genom att arbeta bort dessa, kanske en i taget, blir resultatet en person med god självkänsla.
  8. En god hållning och vårdat yttre kan styrka ens självförtroende mycket. 
  9. Ge komplimenter till andra människor. Genom att försöka hitta goda sidor hos andra, och berömma dem för det, får man vanan att tänka positivt. Detta leder gärna till att man även ser det goda i sig själv.
  10. Om man tänker mer på vad man kan bidra till en situation så glömmer man gärna sig själv. Man fokuserar mer på att hjälpa andra än att känna sig otillräcklig.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen