4 för bättre historieberättande

Historieberättande är en bra övning både för berättaren och de som lyssnar. Oavsett om du ser det på det från ett traditionellt perspektiv eller bara som en praktisk färdighet, så finns det mycket att lära och som bevaras av berätta historier och dela med sig av sagor och händelser. Det är väldigt bra att veta och kräver mycket ansträngning att bemästra. I vilket fall så finns det oändliga fördelar och ju bättre färdigheten är desto bättre blir upplevelsen. Här kommer fyra tips som kommer hjälpa dig att lära dig historieberättande och bli bättre på det.

4 för bättre historieberättande

Vad är storyn?

Den här kanske verkar uppenbar, men det är viktigt att du känner till din berättelse väl och förstå syftet med att berätta den. Om det finns mer än en handling i berättelsen ska du göra en plan för hur du ska få fram det ordentligt utan att förvirra publiken. Försäkra att allt är lämpligt för din aktuella publik och att du har något slags meddelande som du vill få fram. Detta kommer hjälpa dig att ha ett mål med berättelsen och låter dig leverera det snyggt.

Gör din egen version av berättelsen

Detta betyder inte att du ska ändra på fakta eller andra historien (om du inte vill göra det). Det betyder att du ska använda dina egna ord och din egen vision för att berätta den. Du kan antingen skriva ned hela historien eller rita den om du har den färdigheten, som förberedelse inför att berätta den. Detta kommer också hjälpa dig att identifiera de irrelevanta delarna av berättelsen och ta bort dem. Historieberättande handlar om att reflektera lite av dig själv i berättelsen och det här är ett bra sätt att bemästra den här aspekten.

Öva dig högt så att historien sitter i ryggmärgen

Berätta historien högt för dig själv några gånger innan du berättar den för andra. Detta är särskilt viktigt eftersom det kommer hjälpa dig att veta alla detaljerna och hålla historien samlad så att du inte försvinner åt olika håll och förvirrar publiken. Den här övningen kan hjälpa dig att lära dig och förstå bättre.

Rätt historia till rätt målgrupp

Historieberättande handlar lika mycket om dig som om din publik, så det är viktigt att kunna det. Detta är ett bra sätt att hålla dem intresserade samtidigt som du får fram din poäng. Några av de nämnda övningarna kommer hjälpa dig att anpassa berättelsen, ta bort eller lägga till vissa detaljer så att du kan göra den lämplig för tillfället.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen