5 goda råd för flygrädda

Flygrädsla är ett relativt utspritt problem. Man är rädd för olika saker, och i varierande utsträckning. Det kan vara känslan av att vara instängd, eller rädsla för att krascha, till exempel. Istället för att avstå helt från att flyga, eller lida sig igenom en flygtur, kan man försöka överkomma det med dessa tips. För många har det varit lösningen.

5 goda råd för flygrädda
  1. Medicin. En del har haft utmärkt hjälp av åksjuketabletter. De stabiliserar hjärnan och gör en ofta lite sömnig. Även om man inte botar flygrädslan kan man ofta sova sig igenom resan. Andra tar lugnande tabletter som  hjälper dem att kontrollera sin rädsla. Trots att man ofta ger alkohol till de som har flygrädsla, brukar det faktiskt bara förvärra problemet. Man bör i alla fall undvika att dricka för mycket alkohol om man är flygrädd.
  2. Kognitiv Beteendeterapi (KBT). Poängen med KBT är att man ska lära sig att tänka i nya banor. Man upplever samma känslor som under en flygning tillsammans med terapeuten. Sedan lär man sig hur man ska kunna hantera dem. Det finns liknande kurser man kan ta, ibland på flygplatsen. Man lär sig allt om flygplan och vad de olika ljuden innebär, får kanske försöka att flyga själv. Detta gör att man har en viss kontroll när man sedan ska flyga. En del har haft nytta av Emotion Eradication. Detta är en teknik som går ut på att man smälter samman olika känslor, som flygrädsla, vilket leder till att man eliminerar den.
  3. Distraherande sysselsättning. En del finner att ett svårt korsord, till exempel, kan hjälpa dem. Det viktiga är att det är något som uppehåller hjärnan, så att man inte tänker så mycket på vad som kan hända. För en del kan det vara en riktigt spännande bok, kombinerat med musik i hörlurar, som får dem att skärma av sig från flygplansmiljön.
  4. Det kan hjälpa att se på statistik om flygningar och prata med de som arbetar inom flyg. Flygpersonalen är vanliga människor som ofta har familj hemma. De skulle aldrig arbeta inom detta yrke om det fanns en risk för att de skulle dö. Likaså visar alla uppgifter att det är väldigt ovanligt med flygolyckor. Ibland kan det vara mer farligt att gå till snabbköpet på andra sidan gatan, statistiskt sett.
  5. Delta i ett forum för flygrädsla. Det finns många personer som delar samma känslor. Genom att lyssna på dem och diskutera sin egen fruktan, kan man få många bra tips om hur man ska kunna överkomma den.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen