5 tips för att bli kvitt tentamensångest

Provångest påverkar många som har gått i skolan. På 2000-talet verkar det som att allt fler personer lider av provångest is, troligen på grund av den stora betoningen på standardiserade prov. De obligatoriska standardiserade proven står för många saker. Till den största delen kommer dessa svåra prov att avgöra om du tar examen från gymnasiet, om du får nästa betyg, och/eller om du behöver ta hjälpande kurser. Av den anledningen lider större delen av Amerikas ungdomar och även vuxna av svår till måttlig provångest. Lärare och skolpsykiater har börjat leta efter tips på hur man kommer över sin provångest, eftersom det finns många fall av personer som lider av det.

5 tips för att bli kvitt tentamensångest

Symptom på tentamensångest

För det mesta vet du att du lider av provångest om du upplever några eller alla av symptomen som är listade här. De flesta blir oftast ängsliga när de pratar om att göra ett prov eller precis före. Många är också rädda för att de kommer misslyckas och få okända konsekvens. Andra kommer ha mer allvarlig provångest. Vissa upplever panikattacker när de får reda på att de ska göra ett prov eller under tiden som de gör provet. Andra allvarligare fall kan börja med svettningar och ha luddiga eller oklara tankar. Om du upplever någon eller alla av dessa symptom borde du prata med ett proffs om hur du kommer över din provångest.

När tentamensångesten slår till

Om du inte har svår provångest och känner att du kan hantera det själv borde du kanske kolla efter tips som kommer hjälpa dig att komma över ditt problem. Ett tips du kan använda dig av är att ta reda på vilket format provet är i. Många personer slappnar av lite när de vet och förstår några okända saker.

Ett annat tips för att komma över provångest är att se det som en sorts utmaning. Under den här utmaningen kommer du få visa din lärare vad du har ärt dig. Kom ihåg att under utmaningen så finns det inga konsekvenser. Det värsta som kan hända är att du måste göra provet, eller utarmningen, en gång till.

Ett tredje tips för att komma över provångest är att göra så många prov du kan. Om du gör SAT, ACT, GED, eller TABE kan du hitta testprov online. Om det finns ett prov som din lärare ger ut själv kan du be om övningsmaterial.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen