5 tips för bättre konfliktlösning

Konflikt är ett naturligt mänskligt – nej, livstillstånd, precis som andning är, och det är något som du kommer möta från krubban till graven, vare sig du vill eller ej. Så varför, kan man undra, är inte konfliktlösning lika naturligt som nästa andetag du just tog? På instinktiv nivå handlar det om överlevnad och egentligen borde vi alla hålla händer vad gäller ”göra och inte göra” när det kommer till konfliktlösning, men på något sätt verkar det inte fungera så.

5 tips för bättre konfliktlösning

Det är här som mästare jublar på kostnad av de besegrade och på de massiva arenorna för EUAFA & Fifa World Cup fotboll kan en spelare komma undan med ett rött kort då och då för den konstiga skallningen, men när du mediterar på markplan är det lite krångligare än så.

Här kommer 5 tips för att hjälpa till att släta ut konflikten när du är mitt i en skriktävling, och båda parter ser åt dig för att försvara deras position.

Andas, behåll markkontakten och se på konflikten med ro

Det här funkar verkligen när det krävs konfliktlösning, ta ett steg tillbaka och ta några djupa andetag innan du går emellan. (Undvik dock detta om du är Lejon , född i Tigerns år och är mitt i din PMS eftersom du då ändå kan hamna mitt i ett obehagligt kontorsbråk!)

Inse att alla har rätt (och andas, återigen), och orsaken till konflikten kan lösas

Oavsett vad problemet är, kom ihåg att båda parterna kommer från samma övertygelse om att de har rätt – de försöker inte vara svåra.

Förhasta dig inte i att få allt uppklarat – det hindrar konfliktlösningen

Tillåt dem att ventilera. Motstå driften att välja sida direkt eller ta fram plåster & värktabletter, 1-lösning-passar-alla som du fick lära dig på ett läger för konfliktlösning.

Ta parti om det inte finns någon annan utväg, men ha konfliktlösningen i åtanke

Efter att du hört båda sidors argument och när det bara inte finns någon mitten längre.

Medla, men låt bli att plantera hat som kan störa konfliktlösningen

Motstå alla mänskliga drifter att återuppliva det efter att konflikten är löst och du har hjälpt till att rensa luften. Gå vidare och upprepa inte händelsen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen