5 tips för bättre självsäkerhet

Att vara självsäker betyder inte att du är aggressiv, det handlar mer om att man är med i handlingen och håller din plats i en relation, oavsett om det är professionellt, med din familj eller din partner. Brist på självsäkerhet kommer från rädsla, stress och brist på självförtroende, särskilt i situationer där maktdynamiken är jämställd. Att lära sig vara självsäker är en väldigt viktig färdighet och det kommer hjälpa dig att avancera och lyckas. Här kommer fem tips om hur man blir mer självsäker för din egna och andras fördel.

5 tips för bättre självsäkerhet

Självsäkerhet är en färdighet, som ökar din självsäkerhet

Det kräver övning och viktigast av allt, uppmärksammandet av ett problem. Det är skillnaden mellan att bekvämt uttrycka sin åsikt och aggressivt kräv något eller svälja din ilska och rädsla och hålla det för dig själv. Förstå att du behöver ta det ett steg i taget.

Få genomslag och sätt gränser

Och var bekväm med att säga ”nej”. Samtidigt som det är viktigt att ha medlidande och respektera andras känslor så måste du vara hävda det som är viktigt för dig. Börja med att lära dig hur du sätter gränser och bevarar din tid och ditt utrymme. Du behöver inte säga nej till allting jämt, men när du verkligen inte vill delta, säg nej.

Gör dig kvitt skuldkänslor, de dämpar din självsäkerhet

Om du är en passiv person är det troligt att du kommer känna dig skuldmedveten när du hävdar din position. För att kunna hantera det måste du förstå varför du känner skuld och ha en klar tanke om varför du måste hävda dig. Försök att utvärdera din situation genom att skriva ned det och leta efter de långsiktiga fördelarna för din del.

Var ärlig med dina känslor och bygg upp din känslomässiga självsäkerhet

I många av dessa situationer ska du inte anta att den andra personen förstår dina känslor. Det kan faktiskt vara så att de är helt omedvetna om problemet och det faktum att du har varit passiv tidigare har fått dem att tro att saker går bra. Uttryck dina känslor försiktigt och om du är sårat eller upprörd, tveka inte på att prata om det.

Använd ”jag”-uttalanden – De är grunden för din självsäkerhet

Gör dig själv till problemet centrum, det gör att den andra personen blir mindre defensiv. Det kommer skapa ett mellanrum där andra kommer lyssna och du kan känna dig mer bekväm med att prata om problemen. Att lägga de orsakerna på borden tillåter dig att känna dig mer bekväm med stegen ovan, såsom att säga nej.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen