5 tips mot klaustrofobi

Klaustrofobi kan vara mycket skrämmande.

5 tips mot klaustrofobi

Du kan må bra, men bara några minuter senare sätter paniken in och du börjar andas tungt och ditt hjärta dunkar. Detta skapar mer ångest, men det verkar också som om tiden bara går så långsamt! Det känns som om du aldrig kommer att kunna komma ur situationen och vara säker igen! För dem som aldrig har varit i denna typ av situation eller för dem som inte lider av klaustrofobi kan det vara ganska svårt att beskriva eller få dem att föreställa sig denna känsla, men för dem som lider av det, kan det vara en riktig mardröm!

Det finns några tips och tricks som du kan prova nästa gång du känner dig  klaustrofobisk. 

Ett av dem är att försöka slappna av.
Jag vet att det verkar komplicerat och lite elementärt men avslappning kan faktiskt hjälpa.
Det kanske verkar lite utmanande att tänka på något annat än din nuvarande situation, men blunda och ta några djupa andetag. Detta är något som kommer att ta tid att läsa sig, så förvänta dig inte att det ska fungera den allra första gången du provar det, men med lite övning och koncentration kan man verkligen gå igenom en klaustrofobisk situation!

Att kunna kontrollera sin andningsrytm är ett stort steg för att hjälpa till att lugna ner dig.
Att andas är något som vi alla gör ändå utan någon tanke eller kunskap, men se till att om du börjar andas tungt, att du gör ditt bästa för att fokusera på andningen och bromsa den med kontrollerad precision.

Ett annat steg i att övervinna klaustrofobi är att försätta dig i en skrämmande situation.
Detta är inte något som du bör göra direkt och det bör ske med övning och försiktighet, men om du vet att trånga hissar skrämmer dig och du försöker undvika dem till varje pris så kanske du bör prova på att försöka på en gång! Det är bäst om du gör det med någon som du litar helt på, som en vän, släkting eller kanske en terapeut. Ha någon där med dig för att tala med och hjälpa dig och få dig förbi din oro och rädsla.

Att bli en expert är ett annat bra tips.
Om du befinner dig i klaustrofobiska situationer ofta så ska du spendera lite tid att hitta en flyktväg. Det innebär att om du är i ett garage och du känner dig lite skrämd, se till att du vet var alla utgångar är och hur du lätt hittar dem.

Ett annat tips är att ge dig själv lite utrymme! Om hissar skrämmer dig men du är ute efter att förbättra din förmåga att använda dem, se till att du känner dig bekväm när du är inne i en av dem. Det innebär att om en hiss full med människor skrämmer dig mer än en som inte är så full, vänta ut nästa! När hissen kommer tillbaka med inte så mycket folk i, åk med den.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen