6 tips för att bli av med araknofobi

Araknofobi eller spindelrädsla är en vanlig fobi som många lider av, där det kan vara en stor källa till ångest och stress att se en spindel. Detta skulle också kunna leda till att du undviker alla situationer där du kanske kan träffa på en spindel, vilket kan vara väldigt svårt och begränsande då spindlar finns i hem och utomhus, och för det mesta är de vare sig giftiga eller skadliga. Nedan finns sex tips för att hjälpa dig att komma över den rädslan.

6 tips för att bli av med araknofobi

Förstå din fobi

Det är per definition en irrationell rädsla. Araknofobi är särskilt irrationell eftersom det inte orsakar någon direkt skada eller verkan på din hälsa, såvida du inte är i tropiska regioner där spindlar är särskilt giftiga i vissa fall. Att förstå att rädslan för spindlar inte har någon grund kan hjälpa dig att rationalisera det och det är ditt första steg mot att ta dig bort från din fobi.

Sätt ett mål

Du kanske aldrig kommer börja gilla spindlar, men sätt ett realistiskt mål. Till exempel att försöka att inte få en ångestattack eller förvänta dig närvaron av spindlar med rädsla. Arbeta långsamt mot det här målen och förstå att det kan ta lång tid att nå en sådan bekväm situation.

Bli bekväm med tanken på spindlar

Ett bra tips för att bli av med din araknofobi är att förstå tanken med spindlar. Titta på bilder av spindlar online, eller på en leksaksspindel. Kom ihåg att det inte finns något att vara rädd för i sådana situationer. Detta kommer hjälpa dig att förstå spindlar och bli mer bekväm med tanken av dem för att förbereda dig inför att bli bekväm med en spindel.

Och spindelnät

Du kan också försöka titta på spindelnät som är väldigt försiktigt och fint spunna. Detta skulle kunna vara hjälpsamt eftersom det är en produkt av spindlarna men det finns inga spindlar i närheten, så du kan även beundra konsten i dem.

Ta små steg i processen

När du tror att du är redo, gå med någon du litar på som stöder dig och titta på en spindel på avstånd. En djurpark kan vara en bra plats att börja på. Där vet du att spindlarna är inhägnade och det finns i princip inga risker alls. Du kan titta på en spindel på avstånd och veta att den inte kommer attackera dig.

Ta din tid

Förstå att den här processen kan ta lång tid. Få stöd och försök att rationalisera dina rädslor för att kunna komma över dem med tiden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen