Ångest och olika ångesttyper

De allra flesta människor upplever ångest någon gång under livet. Det är helt normalt, även om det kan kännas otäckt när det händer. Vissa personer har ångest dagligen eller väldigt ofta, och det kan drastiskt påverka hela deras liv.

Ångest och olika ångesttyper

Det finns olika typer av ångest. I princip kan man säga att det är ett uttryck för stark rädsla. För det mesta är reaktionen ganska lik. Man får hjärtklappning, börjar svettas och andas fort. Många har en känsla av att inte kunna andas, det trycker i bröstet. Det som kan skilja mellan olika ångest är vad som utlöser det.

 

Social ångest och andra fobier är ganska vanligt. Man klarar inte av att få uppmärksamhet. Man är rädd för att göra bort sig eller säga något dumt. För den som lider av social ångest kan livet bli mycket komplicerat. Man rodnar lätt, kanske börjar stamma och ångesten bara växer. Detta är ett större problem än vanlig blyghet, som i och för sig också kan vara ganska jobbigt. Man isolerar sig ofta och undviker andra människor på grund av ångest.

Många lider av panikångest. Det är inte alltid det finns någon speciell anledning för panikattackerna, de bara kommer. Många tror att de får en hjärtattack eller att de håller på att bli tokiga. Det är en skrämmande, stark känsla. Ofta får man en panikattack i samband med mycket stress. Men det kan också hända när man varvar ner efter en jobbig period. 

Posttraumatisk ångest kan uppkomma när man upplevt något mycket skrämmande. Det kan vara en olycka, ett rån, våldtäkt, etc. Man får ofta svåra mardrömmar och flash-backs till det som hände under ångesten. Men samtidigt är det vanligt med symptom som koncentrationssvårigheter och muskelvärk. Ett flertal som har denna typ av ångest försöker undvika situationer som påminner dem om traumat. Har man varit med om en bilolycka kanske man inte vill åka bil igen. 

Den som har generell ångest känner sig ständigt rädd eller orolig. Det går liksom aldrig riktigt över. Man är ofta rädd för sjukdomar eller olyckor, men det finns inte någon verklig anledning till varför man skulle oroa sig. Många blir lätt irriterade eller har svårt att koncentrera sig. När man är deprimerad är det vanligt att känna ångest. Men samtidigt kan ångest leda till depression, så ibland är det svårt att skilja dem åt. 

Det är inte lätt att leva med ångest, så man bör söka hjälp. Man kan ofta göra någonting åt det med olika sorters behandlingar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen