Ångesttyper – Snabb överblick

Ångest beskrivs bokstavligt talat som en oro, nervositet eller spänning och obehag. Ångest har en annan betydelse inom medicinska termer. Den medicinsk definitionen inkluderar en oroskänsla och nervositet som är värre än mildare former av rastlöshet till mer seriösa symptom såsom att skaka i vissa delar av kroppen, panikattacker, ökad puls, högre blodtryck, bröstsmärtor, yrsel och till och med svimning.

Ångesttyper – Snabb överblick

Det finns olika sorters ångest. Även om symptomen på varje ångesttyp nästan är likadana är orsakerna till de olika ångesttyperna och ångestens natur vara väldigt olika. Varje ångesttyp kan klassificeras och kategoriseras ytterligare i ett brett spektrum, här kommer de olika ångesttyperna.

Generaliserad ångeststörning (GAD)

Generaliserad ångeststörning karaktäriseras av en känsla av rastlöshet, nervositet och oro inför flera saker samtidigt. Man kanske inte känner sig ängslig för något särskilt utan bara är benägen för att få ångest. GAD är en väldigt bred klassificering och räknar ofta med specifika typer av ångest.

Social fobi

Social fobi är en ångesttyp där ångesten och symptomen föds från rädslan av samhället och människor i allmänhet. De som lider av den här fobin brukar varar rädda för att tala offentligt, kommer alltid oroa sig för att bli kritiserade, utskämda eller förnedrade offentligt och blir ofta en eremit på grund av detta. Social fobi är en av de vanligaste ångesttyperna. Social fobi är mest känt som agorafobi som specifikt är rädslan för okända platser, personer och omständigheter.

Specifik fobi

Specifik fobi är en generisk term som använder för att definiera all ångest som bara har en orsak. Till exempel, man kan vara rädd för vassa föremål och kan utveckla en fobi, vilket är fallet med personer som är rädda för injektioner. Många är rädda för att flyga. Den vanligaste orsaken till en sådan fobi är höjdskräck, men det är inte den enda. Personer som är klaustrofobiska kan också vara rädda för att flyga. Klaustrofobi är rädslan för att befinna sig i ett litet utrymme eller där det finns många människor och ingen utväg.

 Tvångssyndrom (OCD)

Tvångssyndrom är en ångesttyp som orsakas av allt som är i den personens huvud. Rädslan kan vara utan orsak och personen kan ta många steg för att avleda den här rädslan. Att vara besatt av renlighet, lida av bacillskräck och liknande sorters ångest kategoriseras som OCD. 

Posttraumatiskt stressyndrom

Posttraumatiskt stressyndrom orsakas efter en olycka, skada eller någon händelse som lämnar efter oönskade minnen.

Panikångest

Panikångest karaktäriseras av panikattacker. Detta är inte en vanlig ångesttyp, men de som lider av panikattacker ofta eller har haft några stycken borde söka medicinsk hjälp. Det kan finnas flera orsaker till panikångest och därför krävs en diagnos.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen