ADHD – Vad är det?

Du har förmodligen hört termen ADHD kastas omkring mycket under de senaste tio åren, men du har kanske ingen aning eller bara en vag aning om vad det faktiskt är. ADHD är en beteendestörning som påverkar omkring 8 till 10% skolbarn. Det påverkar pojkar mycket vanligare än flickor, fast man vet inte varför.

ADHD – Vad är det?

ADHD är en störning som gör att barn inte kan sitta still. Det ger de problem att tänkta, och att agera utan eftertanke. Även om du ger dem instruktioner och de förstår instruktionerna så blir det svårt att följa dem när man har ADHD. ADHD förvirras ofta med ADD, men de två är väldigt olika. ADHD kan också få ett barn att agera väldigt distraherande i klassrummet. Även om du tänker att många barn beter sig såhär, vilket är sant, så finns det en skillnad mellan vanligt barnbeteende och ADHD. Den huvudsakliga skillnaden är att barnet kommer fortsätta visa dessa symptom långt efter åldern där detta anses vanligt. En annan skillnad är att barn med ADHD kommer agera på det här sättet i situationer där de flesta barn skulle kunna kontrollera sig själva. Lyckligtvis kan man kontrollera och hantera ADHD om man behandlar det rätt.

Det finns tre olika kategorier av ADHD, och om ditt barn har fått diagnosen så är det viktigt att du förstår skillnaderna mellan de tre för att ge dig en bättre förståelse av vad ditt barn går igenom.

Den första är den ouppmärksamma typen. Med den här typens ADHD kan barnet hålla sig för sig själv och verka som att det beter sig väl, men det kommer inte att uppmärksamma vad som sker runtomkring. Om deras lärare har klagat på att de måste ropa på ditt barn flera gånger för att få deras uppmärksamhet, så är det förmodligen den här sorten som ditt barn har.

Den andra typen av ADHD är den hyperaktiva-impuls typen. Symptom på denna ADD är att ditt barn aldrig verkar kunna sitta still, har svårigheter att leka tyst, och det kan få dem att börja bråka med andra barn. Om ditt barn har visat dessa symptom någon gång, så är det troligt att ditt barn har den tredje sortens ADHD.

Den här typen är en kombination, vilket gör att barnet visar både symptom på att vara ouppmärksam och hyperaktiv-impulsiv.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen