Hur du hanterar dyslexi

Dyslexi påverkar mellan 5 till 10 procent av befolkningen. Det påverkar både män och kvinnor och det är form av inlärningssvårighet. Människor med dyslexi har svårt att läsa och skriva. Det påverkar barn och vuxna av alla bakgrund och ras. Det rekommenderas att du lär dig hantera dyslexi om du vill minska frustrationen inför det och förbättra din livskvalité.

Hur du hanterar dyslexi

Det finns många former av dyslexi och svårighetsgraderna varierar. Vissa individer tycker att det är svårt att skriva och läsa medan andra tycker att matematik är ett problem. Du borde känna till  det eftersom det är viktigt för att kunna hjälpa dig förstå detta funktionshinder.

Det är viktigt att organisera dina tankar. Studenter och vuxna som har dyslexi kan använda en tankekarta som metod, för att kunna skapa en struktur som kommer hjälpa när de studerar eller skriver. Du borde rita en stor cirkel och sedan skriva huvudämnet inuti. Cirkeln borde vara i mitten av papperet, och sedan ritar du linjer från den. I slutet av dessa linjer ska delämnena stå.  Att vara specifik är viktigt för att försäkra att dina tankar är organiserade.

Människor omkring dig kan hjälpa till med problemet. Därför rekommenderas det att du arbetar tillsammans med någon som inte har dyslexi, vare sig det är i skolan eller på jobbet. Den här personen kan hjälpa till med uppgifter såsom att skriva ned anteckningar, fylla i formulär och andra uppgifter som kräver läsning.

Stora uppgifter borde delas upp i mindre delar. Personer som har dyslexi blir överväldigade när de måste hantera stora uppgifter. Att hantera mindre uppgifter är lättare, vilket gör målet mindre skrämmande att uppnå.

Muntliga prov är bättre än skrivna prov. ”Americans with Disabilities Act” uppmuntrar detta. Sådana prov är bättre och det är därför de rekommenderas.

Det finns andra faktorer som kommer göra det lättare att hantera dyslexi. Det rekommenderas till exempel att man jobbar med projekt tidigt på morgonen. Det är för det är då hjärnan fungerar bäst vilket betyder att man också kommer jobba bäst då.

Att var med i olika situationer hjälper också. Individer som aktivt deltar i diskussioner kan behålla mer av vad de har lärt sig. 

Tipsen ovan är effektiva och du borde använda dig av dem om du vill hantera dyslexi.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen