Hur du hanterar skam- och skuldkänslor

Skam och skuld är två väldigt olika känslor och omständigheterna där du känner någon av dem kanske inte har något samband. Dock finns det situationer där du kan känna skam och skuld, samtidigt. Ibland kommer skam från skuld. Du kanske gör något som du inte borde göra och det ger dig skuld. Att inse skuld föder skam eftersom du nu inser att du är den som hade fel och nu måste du möta den här situationen. Skuld kan också komma från skam ibland. Om du skäms över något du har gjort kan du känna skuld över hur du betedde dig, hur du handlade eller reagerade.

Om du vill hantera skuld och skam och komma över dem måste du först möta ditt ego. Alla i världen har ett ego. För vissa är det alldeles för uppenbart och det frossar i sig själv, medan det för andra vilar fram tills att något utlöser det. För att hantera skuld eller skam måste du först släppa ditt ego eller komma över det. Du måste ta kontroll över ditt självförtroende och förstå att acceptans av skuld eller att möta orsaken till din skam inte kommer göra dig till en värre människa.

Hur allvarlig skulden eller skammen är beror på konsekvenserna av vad du har gjort. Ju allvarligare konsekvenser, ju svårare är det att hantera skulden eller skammen. Fast, lösningen är ändå densamma. Du måste erkänna att det är du som har gjort fel. Att acceptera det, ta ansvar för det och att hålla dig själv ansvarig för det är de första stegen mot att hantera skuld och skam. Du kan inte möta eller hantera skuld och skam om du förnekar att du har gjort något fel. Att försöka räkna ut vems fel det var mest kommer inte hjälpa. Tvärtom så skulle det göra det svårare för dig att erkänna att du skäms och känner dig skyldig.

När du har tagit ansvar för din skuld finns det ingen anledning att skämmas. Nästa steg är att rädda situationen. Du kan alltid vara den första som ber om ursäkt, rätta det du sade eller försöka göra något för att laga situationen. Att ta tillbaka sina ord, laga skadan eller göra om det du gjorde på ett dåligt sätt kan på ett konstruktivt vis hjälpa dig att hantera skuld och skam och även komma över det.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen