Hur du hanterar skuldkänslor

Är skuld en onödig känsla? Tänk tillbaka på de senaste gångerna som du kände skuld. När du ser tillbaka såhär, kan du identifiera en enda konstruktiv/positiv sak – handling, dynamik, gest – som uppstod direkt från alla de skuldkänslorna? Jag är inte säker på hur de flesta av er kommer lyckas med det här, men varje gång jag gör den här övningen kommer jag inte på ett dugg. Tyvärr är känslor inte lika rationella som den här övningen och förr eller senare kommer du känna skuld över något. Chansen finns att du får hjälp från någon som försöker få dig att känna dig skyldig för något. Här kommer några vägledande tips som kan hjälpa dig att hantera dessa känslor.

LIVET GÅR VIDARE

Se omkring dig. Så ofantlig som den här saken du känner dig skyldig över verkar vara, gissa vad!? Det hindrade inte världen från att fortsätta snurra. Trots din synds tyngd så kommer solen stiga upp imorgon. Om du lyfter ditt huvud för ett ögonblick, då kommer du se att livet gick vidare och det borde du också göra.

BE OM URSÄKT MINDRE

Ja, jag är allvarlig – det är inte fel med en äkta ursäkt rakt från hjärtat ibland, men ”less is more” som man säger. Ibland är det bättre att bara vara tyst och kompensera med en fin gest snarare än att säga förlåt och riva upp hela situationen igen.

FÖRLÅT DIG SJÄLV

Att anklaga dig själv för alla ”skulle ha gjort, borde ha gjort, kunde ha gjort” ändrar ingenting. Du är inte gud. Du sabbade det. Det är okej – du är ett steg över en apa så försök att ta det lite lugnt med dig själv och var tacksam över att du inte har en svans.

FÖRLÅT ANDRA

Ja, som Ghandi sade: “Var förändringen du vill se i världen.” Det roliga är att ju mer du förlåter andra, ju lättare blir det att förlåta sig själv. Att acceptera andras mänsklighet och utöva tolerans lär dig att applicera samma känslor för dig själv.

JAG ÄR JAG, DU ÄR DU

När du märker att någon annan försöker ge dig skuldkänslor, skilj av dig från det så bäst du kan så att du kan arbeta med dina egna känslor först innan du tillåter någon annan att bestämma vad du ska känna, eller ännu värre, få dig att få skuldkänslor för att du inte har skuldkänslor! Det finns inget värre än det, eller hur?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen