Hur du hanterar tinnitus

Ringande ljud i öronen, eller tinnitus som det kallas i medicinska och vetenskapliga cirklar, är ett medicinskt tillstånd som ofta påverkar personer mellan 55-65 år. Vi har alla upplevt det någon gång i vårt liv när vi lyssnat på för hög musik, på grund av en öroninfektion eller till och med stress. Det är ingen sjukdom eller något psykologiskt tillstånd, utan en irriterande störning som kan bli progressivt värre eller botas med behandling beroende på hur allvarligt det är eller vad som orsakade det.

Hur du hanterar tinnitus

Att hantera de konstanta ringningarna i öronen är oroande. Då tinnitus främst kommer från ett underliggande tillstånd är nödvändigt att behandla det tillståndet för att kunna bli av med tinnitus. Omfattande medicinska undersökningar kan behövas för att systematiskt eliminera vissa underliggande orsaker och ta reda på den definitiva orsaken.

För att hantera tinnitus är det nödvändigt att eliminera alla möjliga irritationsmoment såsom koffein, toniskt vatten som innehåller kinin, alkohol, nikotin och för mycket oväsen. Koffein och nikotin drar samman blodkärlen vilket orsakar en hastighetsökning av blodflödet genom ådrorna, medan alkohol ökar blodets kraft, principiellt i innerörat.

Använd brusreducerande öronsnäckor när det är möjligt, särskilt om din arbetsmiljö innebär mycket buller. I nöjessituationer kan du välja att hålla dig till ett område utanför området där decibelnivån är högre. Om du inte kan göra detta så kan du använda en hörapparat eller öronsnäcka för att skydda dina öron.

När du har det tyst omkring dig kan du överväga att maskera tinnitus-problemet genom att starta en skiva eller liknande med ljud från vattenfall eller regnskurar. Dessa ljud motverkar ringningarna i öronen och skapar på så sätt en uteslutande effekt. Koncentrera dig på detta lugnande ljud så fungerar det som en splittrande mekanism.

Stress kan också bidra till tinnitus. Försök att effektivt hantera din stressnivå genom att använda avslappningstekniker. Det kommer alltid finnas stress i ditt liv, men att slappna av kan minska angreppen av tinnitus rejält. Använd metoder såsom massage, djup andning och övningar för att stimulera endorfinerna, som får dig att känna dig utvilat och avslappnad.

Hypnos kan också användas, men det rekommenderas att endast genomgå den här processen med ett utbildat proffs.

Om teknikerna ovan inte fungerar så finns det även tinnitus-terapi. Den här rådgivningsprocessen främjar att man tränar om sitt undermedvetna så att det ignorerar de konstanta och irriterande ringningarna i öronen.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen