Hur man behandlar ångest

Det finns olika anledningar till varför man får ångest. Därför finns det även olika behandlingar. Det är inte alltid lätt att bota ångest, men man kan ofta minska symptomen och förekomsten av ångest.

Hur man behandlar ångest
  • 1. Om ens ångest har en speciell orsak kan kognitiv beteendeterapi hjälpa.  Man utsätts gradvis för de situationer som skapar ångest och lär sig hantera dem på ett nytt sätt. Det tar tid att bli av med ångesten och kan vara jobbigt under behandlingen. Men många har haft goda resultat av denna typ av ångestbehandling. Även om man inte vill gå i terapi så kan det underlätta ens ångest om man analyserar den orsak som ger en ångest. Som med KBT ska man gå långsamt till väga och sätta små delmål. När man lär sig hantera en situation går man vidare. 
  • 2. Det är viktigt att ta hand om sig själv fysiskt. Hela kroppen är sammankopplad, inklusive sinnet. Därför kan sund mat och regelbunden motion hjälpa mot ångest. Man bör även undvika att dricka för mycket kaffe och alkohol, samt sluta röka. 
  • 3. Man bör även göra allt man kan för att sova ordentligt. Detta kan vara ett problem för den som har ångest. Men genom att följa alla de råd som finns för att sova, samt dra ner på stimulerande substanser, kan man förbättra situationen. En bekväm säng, frisk luft och en regelbunden rutin kan hjälpa en att sova bättre. Vissa finner att lugn musik eller en bok kan hjälpa dem att slappna av innan de sover.
  • 4. Avslappningsövningar kan minska ångesten. När man får ångest blir hela kroppen spänd, man andas fortare och får hjärtklappning. Genom att lära sig att slappna av får man en större kontroll över kroppen. Helst ska man göra dessa övningar varje dag. När man känner att ångesten börjar växa ska man fokusera på att andas ordentligt och slappna av. På så sätt kan man ibland hindra att den tar full form. Man kan skaffa sig CD-skivor eller böcker med avslappningsövningar, eller gå på kurs.
  • 5. Vissa antidepressiva läkemedel, speciellt i kombination med terapi, kan hjälpa. Det är inte all sorts ångest som reagerar på läkemedel så det är viktigt att diskutera saken med sin läkare. 

Ångest kan påverka hela ens tillvaro. Ibland kan rädslan för att få en ångestattack skapa ny ångest. Resultatet blir ofta att man isolerar sig. Det är därför viktigt att ta itu med ångest och inte låta den dominera ens liv.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen