Lär dig hur du är mer bestämd

Att lära sig vara bestämd betyder inte att du behöver vara aggressiv eller vara i en maktposition över de andra personerna du interagerar med på daglig basis, som på jobbet, hemma eller med din partner. Det handlar om att hålla fast vid din jämlika ståndpunkt i förhållandet och vara i en position för att bidra rättvist och jämlikt samtidigt som du behåller dina emotionella och mentala förmågor. Att lära sig vara bestämd kräver övning och mycket ansträngning, men när du väl har blivit det så är det en bra färdighet att ha.

I många fall kan brist på bestämt beteende komma från rädsla, stress och en position av mindre makt. Du kan se att detta är återkommande hos personer som har ekonomi över dig till exempel. Om man är generellt stressad brukar man vara mer passiv och acceptera vissa beslut som du kanske inte hade valt annars. Detta skulle kunna ha betydande negativa effekter på lång sikt och du kommer märka att du uttrycker ditt misstycke på ett passivt-aggressivt sätt vilket bara förvärrar situationen.

Det är viktigt att förstå den här dynamiken för att kunna ta sig förbi den. Försök att visa framfötterna i mindre situationer så att du kan bryta dig loss från dina rädslor och känna dig mer bekväm när du är i situationer utanför din trygghetszon. På så vis kan du långsamt röra dig mot att bli mer bestämd.

Än viktigare är att du behöver öka ditt självförtroende, då dina interaktioner med andra ofta är en reflektion av det. Ta reda vilka problem det är som hindrar dig från att nå ett sådant tillstånd och jobba på att eliminera dem. I vissa situationer kanske du får rationalisera dina rädslor, din chef kanske är den som betalar men han äger dig inte. Det är viktigt att du fortsätter prestera bra, men om arbetsmiljön inte är hälsosam måste du hitta sätt för att ta hand om det.

Fördelarna med att vara bestämd är många, och det kommer förbättra dina relationer och få dig att må bättre. Du kommer mötas av mindre stress och negativitet från att du har hyst agg mot vissa situationer.

Ännu viktigare är det att förstå att den här ansträngningen är bättre spenderad i andra situationer. Om du har ett tillfälligt jobb eller om en person du har problem ska flytta inom den närmsta framtiden så kanske det inte är det bästa sättet du kan använda din tid på. Kanske kommer det ge fler fördelar om du pratar om de problemen i ditt personliga förhållande.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen