Lär dig meditera - 9 goda råd om meditation

Vill du lära dig meditera? Som nybörjare inom meditation kan det kännas lite svårt att hitta fram till den meditationsmetod som passar just dig. Lär dig meditera genom att läsa våra 9 goda råd om meditation, så är du på god väg att bli duktig på området. Det är mycket lättare, än du kanske tror. I meditation är det i grund och botten några få saker du ska ha koll på - och när dessa är på plats är du igång med att lära dig meditera.

Lär dig meditera med 9 goda råd om meditation

  1. Position – lär dig meditera genom att se till att din position är som den ska. För att säkra din mentala balans, så hitta balansen i kroppen först. Meditera därför sittande, med rak rygg.

  2. Ögonen – Meditation handlar om att hitta inre ro. Detta är svårt om du låter tankarna flyga runt när du försöker meditera. Lär dig meditera med ögonen halvt slutna, då detta minskar din mottaglighet för dagdrömmar.

  3. Fokus – När du mediterar, utgörs den viktigaste delen av meditation av att du fokuserar på den punkt du utsett till ditt fokusområde. Vi känner alla till känslan av att “köra på autopilot”, och när man kommer fram, kommer vi inte ihåg något av själva turen. Lär dig meditera för att vara mer närvarande i vardagen och mer fokuserad på livets gåvor.

  4. Andning – Lär dig meditera genom att fokusera på din andning. När du gör detta, ska du låta andningen sköta sig själv. Bara känn efter hur du andas när du mediterar.

  5. Tankar – En nybörjare kan i regel inte meditera utan att det då och då bryter igenom tankar i meditationen. När detta händer ska du bara flytta fokuset tillbaka till andningen, och släppa tankarna igen.

  6. Musik – Lär dig meditera utan att använda meditationsmusik. Det är bättre att ha det helt tyst, eller lyssna på en ljudfil med en lugnande röst, i stället för att försöka hitta frid i sinnet med musik som oftast är för stökig.

  7. Känslor– Meditation utföres bäst när du inte har huvudet fullt av känslor. Om du är emotionellt påverkad, till exempel arg, ledsen eller uppriven, är det svårt att lyckas med meditationen, eftersom du inte har samma möjlighet för att tömma ditt sinne på det sätt som är nödvändigt.

  8. Tiden – Lär att meditera genom att starta smått, och därefter långsamt öka längden på dina meditationssessioner. En bra startpunkt kan vara att börja med att meditera i omkring 10 minuter. Lär dig meditera rätt genom att långsamt öka den tid du lägger på din meditation.

  9. Placering – En idealisk placering för meditation, kan till exempel vara om du sitter vänd mot en hylla eller något där det står föremål som betyder något för dig. Ett stearinljus kan också användas till ditt “altare”. Lär dig meditera i fasta omgivningar, så är du bäst rustad till meditation.

Behov av mer hjälp för att kunna meditera optimalt?

Om du behöver mer hjälp för att kunna lyckas med din meditation, kan du absolut hitta denna online. Ett bra sätt att starta, är med hjälp av en ljudbok inom meditation. Lär dig meditera genom att använda ljudboken som en röd tråd, som hjälper dig hitta rätt utgångspunkter. Om du är mer erfaren inom meditation och gärna vill ta ett steg upp och lära dig ännu mer, kan du med fördel använda denna ljudbok om mindfulness samt meditation och fokusering - det handlar om att skapa inre ro.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen