Olika typer av depression

Det finns olika sorters depression, en del svårare än andra. I allmänhet kan man säga att depression är en ihållande känsla av nedstämdhet. Men depression kan också yttra sig som muskelvärk eller andnöd. Det är alltså viktigt att se närmare på symptomen och komma underfund med om det verkligen är depression eller inte.

Olika typer av depression

Egentlig depression är mycket utspridd. Det finns olika grader; lätt, måttlig eller svår. Gemensamt är att man känt sig nedstämd i minst två veckor. Andra vanliga symptom är oro, rastlöshet och sömnproblem. Man brukar kalla den svåra egentliga depressionen för melankoli. Hela livet verkar svårt och man ser ingen lösning. Det är inte ovanligt med självmordstankar eller dödsångest. 

Dystymi brukar också hänvisas till som sjukligt svårmod. Denna form av depression kan hålla i länge, en del lider av den hela livet. De flesta har inte lust med någonting, vare sig vänner eller arbete. Man har dock noterat att psykoterapi eller en fritidssysselsättning kan hjälpa mot dystymi. 

Cirka tio procent av alla kvinnor drabbas av förlossningsdepression. En del känner av det redan under graviditeten, då brukar det gå över när barnet är fött. Andra upplever denna typ av depression senare, barnet kanske redan är flera månader gammal. I och med att det är relativt vanligt brukar man försöka följa upp en förlossning för att se vem som är i riskzonen. Förutom att man känner sig nedstämd är det vanligt att man känner sig irriterad och är rädd för att skada barnet. 

Många lider av årstidsbunden depression. Den kallas också för SAD (Seasonal Attective Disorder). Det vanligaste är att man känner av den på senhöst och vinter. De vanliga symptomen för depression finns där, som nedstämdhet och koncentrationssvårigheter. I tillägg upplever man ofta ett större sötsug och ett sug efter kolhydrater. Många blir även akut trötta. Man kan undvika de värsta symptomen genom att vistas utomhus i dagsljus så mycket som vanligt. Det finns även lampor som simulerar detta ljus som kroppen behöver.

Bipolär sjukdom eller syndrom är också en form av depression. Man växlar här mellan olika sinnesstämningar. Dels har man perioder av depression och håglöshet. Sedan har man andra perioder med mani eller hypermani. Dessa perioder kännetecknas av att man är mycket aktiv, ofta hyperaktiv. Samtidigt kan man känna sig rastlös och lättirriterad.

Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av depression man har, ibland överlappar de varandra. Vissa läkemedel och sjukdomar kan också ge samma symptom. Det viktiga är att man söker hjälp för sina problem.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen