Självkänsla

Många personer lider av dålig självkänsla. Detta gör att vardagen blir tung och svår. För att kunna ändra på detta måste man först tänka efter vad självkänsla egentligen är. Nästa steg blir att ta reda på hur man kan få en stark, bra självkänsla.

Självkänsla

Självkänsla har att göra med hur man ser på sig själv. Egentligen har det inget samband med vad man faktiskt kan eller vet. Det är mer en fråga om vad man tycker att man är värd. Känslan av att duga något precis som man är. 

Det är viktigt att inte blanda ihop ens värde med prestationer. Vad man kan eller inte kan göra bestämmer inte vem man är. En bra självkänsla gör att man inser detta och skiljer på dessa begrepp. Detta inkluderar även att se skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Det förra är baserat på vad man tror att man klarar av, inte vem man är. Självkänsla, däremot, bygger på den bild man har av sig själv. Vem man är innerst inne. Man ser både svagheter och starka sidor.

En fälla som många faller i är också att jämföra sig själv med andra. Redan från barndomen lär man sig att värdera sig själv vid sidan av andra. Men alla människor är unika och har något att erbjuda. Bara för att någon annan är lite bättre på något särskilt, betyder inte att man är en sämre människa om man inte kan göra samma sak. En god självkänsla gör att man kan tillåta sig att misslyckas ibland. Man vågar vara sig själv och bryr sig inte så mycket om vad andra tycker och tänker. Om man tänker på detta sätt så vågar man ofta vidga sina horisonter och pröva på nya saker.

Ofta är man också för hård mot sig själv. Man tillåter andra människor att göra dumma misstag, och rycker bara på axlarna åt det. Samtidigt kan den som har dålig självkänsla behandla sig själv dåligt och tycka att det var idiotiskt att inte klara av en så enkel sak. Det är viktigt att våga misslyckas. Detta ändrar inte på vilken person man är innerst inne, något som en person med bra självkänsla vet om. 

Det gäller alltså att ta tag om sitt liv och leva det till fullo. Man ska naturligtvis göra sitt bästa för att inte såra andra. Men i övrigt är det viktigt att leva i nuet. Det tjänar ingenting att tänka på alla misstag man gjort eller att oroa sig för de man kanske kommer att göra. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen