Tips för att minska ditt mindervärdeskomplex

Mindervärdighet är en vanlig känsla som har påverkat alla någon gång. Dock är denna känsla bara hälsosam om den är flyende och inte konstant. Den konstanta känslan av otillräcklighet definieras som ett mindervärdeskomplex. Detta innefattar att man säger till sig själv att man inte är värdig eller är mindre värd än andra. Dessa tankar kan vara väldigt skadligt för dig självförtroende och självkänsla, så det är rekommenderat att bryta sig loss från negativa tankar. Här kommer några tips som kommer hjälpa dig att minska ditt mindervärdeskomplex och inse ditt egenvärde.

Tips för att minska ditt mindervärdeskomplex

1 Kom ihåg att alla är olika

Problemet med ett mindervärdeskomplex är att du börjar jämföra dig själv med andra och mäter dina brister moder deras bra egenskaper. Detta är helt fel, eftersom ingen är likadan som någon annan och vi ser alltid det bästa hos andra och det värsta hos oss själva. Mindervärdighet är oftast bara skillnader som vi misstar för att de samverkar som mindre eller är underlägsna normen. Försök att komma ihåg att det är skillnaderna som gör oss unika och distinkta, och det är inte något negativt.

2 Andra märker sällan något

Vad det än är du tycker är underlägset är oftast inget som andra märker. Vi blir så besatta av  potentiella brister att vi gör dem till större problem än de faktiskt är. De flesta människorna på stan kommer inte ens märka de ”brister” som du är besatt av. Kom ihåg att ditt mindervärdeskomplex mest är i ditt huvud och att du gör det mer märkbart än det faktiskt är.

3 Skriv ned dina tankar

Att dokumentera din underlägsenhet på papper kan vara väldigt renande och låter dig bli av med några av dina osäkerheter. När du ser aspekterna av ditt mindervärdeskomplex i skrift så kommer du börja se hur löjliga några av dina tankar är. Att sätta de på papper låter dig börja tänka logiskt och inse att dina händer eller din näsa inte kan göra dig underlägsen någon annan.

4 Konfrontera dina problem

Om ditt mindervärdeskomplex resulterar i att du inte kan gå emellan folk så måste du tackla den här rädslan rakt på. När du inser att andra inte ser dig på samma sätt som du själv ser dig, då kommer du börja förbättra ditt självförtroende och bryta dig loss från ditt mindervärdeskomplex.

5 Undersök andra

Stirra inte och var inte besatt av andra individer, bara märk hur andra reagerar på sina kroppar på hälsosammare sätt. Detta kommer lära dig att möta dina problem med din kroppsbild på ett hälsosammare sätt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen