Tips för att säga nej

De flesta människor kämpar med att säga nej. Vissa kan inte säga nej till någon de älskar. Vissa kan inte säga nej till någon alls. Vissa personer är rädda för att säga nej eftersom de är rädda för negativa effekter eller konfrontationer. Samtidigt som det är svårt att säga nej i känsliga situationer eller när det finns riktiga krav, så kan många inte säga nej ens när kraven inte är berättigade eller när det inte finns någon större allvarlighet i förslaget.

Tips för att säga nej

Om du har problem med att säga nej så måste du lära dig att säga nej. Vare sig det handlar om att tacka nej till ett förslag eller att säga nej till ännu en drink, neka ett barn att göra något eller säga nej till en vän eller släkting som ska göra något du inte tycker om – du borde lära dig att säga nej.

Här kommer några tips som borde hjälpa dig att lära dig hur du säger nej.

Föreställ dig konsekvenserna

Innan du säger nej behöver du föreställa dig konsekvenserna. Om det inte finns några större konsekvenser för att du säger nej, då ska du bara samla ihop modet och göra det. Situationer blir knepiga och svåra när det kan bli konsekvenser av att du säger nej. I sådana fall ska du bedöma möjligheterna och om de är allvarliga eller besvärliga nog ska du ta följande vägar.

Var medkännande & sympatisk

Du borde öva på att säga nej på ett medkännande sätt. Du borde inte avvisa någon eller något förslag med en föraktfull ton. Du kan vara försiktig, sympatisk och ha en förstående ton när du säger nej. Detta kommer omintetgöra chanserna för negativa effekter eller oönskade konsekvenser. Till exempel, om din chef eller partner ber dig om något och du verkligen vill säga nej, då kan du förklara din situation och sedan neka på ett artigt sätt istället för att bara säga nej direkt. Att förklara eller ha transparent kommunikation är mycket bättre än att säga nej direkt eller oartigt, och det är också bättre än att göra den saken eller gå med på något utan att vilja det.

Använd motfrågor

Istället för att säga nej så kan du alltid ställa en motfråga. När du inte vill säga ja kan du möta förslaget med en öppen fråga. Detta skulle få personen att tänkta och tills dess kan du komma på anledningar till att säga nej. En sak du måste förstå med att lära dig att säga nej är att ditt nekande borde ha en anledning, något som den andra personen kan relatera till.

Se på det bestämda alternativet

Det bästa sättet att säga nej på är att föreslå ett alternativ till förslaget. På det här viset säger du nej och är även bestäm eftersom det finns en väg ut för både dig och den andra personen. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen