Vad är ångest

Ångest är en stark känsla av rädsla. Man kan känna ångest på grund av olika situationer eller tankar. Det är en vanlig känsla som de flesta upplever någon gång. Normal ångest sägs vara en reaktion på fara av något slag, som en varningssignal.

Vad är ångest

Vanliga ångestreaktioner är att hjärtat börjar slå snabbare och man andas även fortare. Musklerna drar ihop sig i kramper och man känner ofta ett tryck över bröstet. Man svettas gärna mycket och känner ibland som en stor klump i magen. En del blir illamående. Efter ett tag börjar man slappna av och ångesten går över. Man kan uppleva ångesten på olika sätt varje gång det händer, det finns ingen mall för hur det ska kännas. Om ångesten håller i sig eller kommer ofta kan man få problem med att koncentrera sig och att sova. 

Det finns olika anledningar till varför man känner ångest. En del sjukdomar kan ge upphov till ångestkänslor. Bland annat brukar man uppleva en viss ångest när man har astma, hjärtsvikt och kärlkramp. Dessa sjukdomar kan få en att kännas som att man håller på att kvävas, vilket kan leda till ångest. Det är även mycket vanligt med ångest när man har psykiska sjukdomar eller problem, som depression. Ibland är ångesten själva problemet som leder till andra psykiska störningar.

Även om det är helt naturligt att känna ångest kan det bli för mycket. En del som har haft svåra upplevelser, kanske redan i barndomen, reagerar mycket starkt på vissa situationer. Det kan vara en följd av ett trauma, som överfall. Andra har en sådan stor fruktan för vad som skulle kunna hända att de får ångest. 

De ångestkänslor man har kan vara så förlamande att det hindrar en i ens dagliga liv. Många har fått hjälp att handskas med sin ångest genom att ta itu med det som förorsakar det. Andra gånger vet man inte egentligen varför man får ångest. Det bara kommer, utan någon påtaglig anledning.  Ibland kan denna typ av ångest upplevas som mer skrämmande, eftersom man inte kan se någon orsak. 

För den som lider av ångestattacker kan denna rädsla leda till mer ångest. Man är rädd för att känna ångest, och detta blir i sig självt ett problem. Andra känner ångest för att ångesten ska komma när de är i sällskap med andra, man skäms över sina känslor. Men detta gör bara att problemet blir värre, eftersom man får ytterligare ångest.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen