Vad är ångest?

Ångest är en generell term som omfattar många olika typer av sjukdomar som orsakar en person att känna sig orolig, ängslig och nervös. Även om det är vanligt att känna dessa saker innan en stor händelse, test, spel eller skäl är ångest anses vara en störning när det börjar störa vardagslivet, såsom förmåga att fungera eller få sova. Ångest blir också en sjukdom när mängden oro som du känner är i proportion till den även att du är orolig. Det finns många olika sjukdomar som faller under kategorin av ångest, och det finns också många behandlingsalternativ som finns för en person som har ångest.

Vad är ångest?

Det första steget mot korrekt hantera din ångest är att veta vilken typ du har, så att det kan behandlas och hanteras.

Den första typen av ångest är en allmän ångestsyndrom. Denna typ av ångest orsakar de som lider av det att oroa ständigt om inte-specifika händelser i livet. De kommer att oroa saker som inte ens har hänt ännu, eller saker som har visat några tecken på någonsin händer. De kommer ofta oroa saker som deras hälsa, hälsa familjen, hålla sitt jobb, pengar, att kunna ge de saker de behöver, och naturkatastrofer. Deras ständiga rädsla för katastrof kan i hög grad påverka deras livskvalitet.

Den andra typen av ångest är paniksyndrom. Paniksyndrom orsakar en person att uppleva korta, extremt intensiva anfall av panik, så kallade panikattacker. De brukar bara sista ca tio minuter, och kan uppstå efter en lång period av stress eller en skrämmande händelse, men de kan också vara spontan.

En annan typ av ångest är separationsångest. Detta sker vanligtvis hos barn, men det kan förekomma hos vuxna också. Med separationsångest, blir en person extremt nervös avskuren från antingen en person eller en plats som gör dem känna sig trygga och säkra. Om detta sker till den grad att det negativt åstadkomma en människas liv, anses det separationsångest.

Den sista typen av ångest är social fobi. Denna typ av ångest orsakar en person att ha en irrationell rädsla för förödmjuka sig och inte kunna styra sig offentligt, liksom att dömas av andra. De som lider av detta kommer att undvika att vara ute i allmänheten i den mån det gör att leva ett normalt liv omöjligt om det inte behandlas.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen