Vad är barnyoga?

Yoga är en populär träningsmetod som hela världen har tagit till sig. Det innefattar ett system som främjar kontrollen över sinnet och kroppen. Barnyoga startades med målet att hjälpa även den yngre generationen att dra nytta av träningsmetoden.

Vad är barnyoga?

Enligt nya studier erbjuder yoga för barn ett effektivt sätt som kan användas för att bygga självförtroende, och integrerar även hälsosam fysisk aktivitet i en persons liv. Yogasekvenserna som används i rutinen för vuxna och barn varierar. I yoga för barn är sessionerna kortare, och extrema yogapositioner är inte med och utövas inte.

Barnens behov och förmågor är inte desamma som för vuxna. Barnyoga har skräddarsytts för att passa den yngre generationen. De vanligaste typerna av yoga för barn är lyengar och Ashtanga.

Barnyoga använder positioner, eller asana, som är baserade på växter och djur. De vanligaste positionerna inkluderar ormen, hunden och träd-asanas. I de flesta fall kan barnet guidas till att visualisera hur det ser ut när de är i positionen.

Det finns flera fördelar med yoga för barn. En ny studie visade att det hjälper till att minska risken för depression och ångest hos barn. Den visade också att det minskade risken för fetma och det låga självförtroende som är associerat med det.

Vårdgivare som arbetar med barn med handikapp som autism har rapporterat att yoga är lika effektivt som terapi. Även om yoga anses vara säkert för de flesta barn så borde föräldrar få godkännande från sina barns barnläkare. Vissa barn behöver övervakas mer än andra. Detta häller om ett barn lider av något tillstånd, som astma till exempel.

Det kan påbörjas så tidigt som under spädbarnsåldern. En stor del av progressiva daghem erbjuder klasser för spädbarn som fokuserar på musik och imitation. Att utöva enkel yoga hjälper koncentrationen. Ett barn kommer lära sig att sitta still under flera minuter. Detta är fördelaktigt under förskoleåren. Klasserna handlar ofta om kreativ rörelse, som är mer avslappnat jämfört med att följa en sekvens av positioner.

Då barnet blir äldre och får mer erfarenhet kommer sessionernas varaktighet öka. När de blir tonåringar kommer mer komplicerade asanas att introduceras. Barnet kommer lätt kunna växa upp och fortsätta med vuxen yogautövning.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen