Vad är depression

Det är vanligt att säga att man är deppig för att man fick dåliga betyg, inte fick biljetter till en viss konsert, eller andra vanliga situationer. Faktum är dock att depression är en mycket djupare känsla än bara vanlig besvikelse.

Vad är depression

Depression finns i många olika varianter, och av olika anledningar. Man brukar misstänka depression om en känsla av nedstämdhet eller håglöshet fortsätter att hålla i sig under en längre tid. Det är också vanligt att depression gör att man inte riktigt klarar av vardagen på samma sätt som förut. Många är inte medvetna om att de är deprimerade, utan söker hjälp för symptom som sömnlöshet eller smärtor. Har man varit deprimerad en gång, är det större chans för att man ska bli det igen. 

Det är mycket vanligt med depression. Man beräknar att hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män kommer att vara deprimerade åtminstone någon gång under livet. Ibland uppstår depression som ett resultat av långvarig sjukdom eller familjeproblem. Andra gånger är det upplevelser man haft under uppväxten som gör att man är mer benägen att bli deprimerad. Många gånger är det en kombination av olika anledningar som gör att man blir deprimerad. Det är inte heller ovanligt att man inte kan se någon som helst anledning för en depression.

Depression är ett stort ord som omfattar många olika sorters problem. Man kan ha en lätt depression som gör att livet verkar svårt, men man klarar i alla fall av att gå till skolan eller jobbet och göra det man måste. Andra har en djupare depression som gör att de inte ens kan fungera med vardagliga sysslor. De som är riktigt djupt deprimerade har ofta självmordstankar, och bryr sig inte om att äta eller dricka. 

Vanliga symptom på att man kanske har en depression är svårigheter att koncentrera sig och försämrat minne. En känsla av att ingenting är särskilt meningsfullt och att det inte finns hopp för att det ska bli bättre. Andra känner sig mycket trötta, trots att de sover mycket. Man kan få dålig aptit och gå ner i vikt. Vissa fysiska symptom kan vara ett tecken på depression, som hjärtklappning och värk. Alla dessa saker kan naturligtvis ha andra orsaker. Därför är det viktigt att följa upp och se vad som ligger bakom dem. Det finns flera möjligheter för att behandla depression, speciellt om man tar tag i det på ett tidigt stadium.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen