Vad är självkänsla?

Självkänslaär en komplicerad sak att definiera. Det finns definitionen som du kan hitta i ordboken och så finns det den som alla skapar för sig själva. Alla kan skapa sin egna definition av vad deras egenvärde är.

Vad är självkänsla?

För många är självkänsla hur de mår vad gäller de själva. Vissa kanske känner sig deprimerade och tror att de har lågt egenvärde, medan andra kan vara lite egoistiska och känner att de har högt egenvärde. självkänsla är en känsla som man känner när man tänker på vilka talanger man har att erbjuda världen.

De som har för mycket självkänsla kanske har en attityd som gör att de ser ut och beter sig som om de har rätt till allting. Till exempel en jätteduktig basketspelare som kanske känner att de förtjänar bra betyg utan att ha arbetat för dem. De känner att de förtjänar dessa betyg så att de kan fokusera på sin sport och inte behöver spendera några timmar till att plugga som alla andra studenter gör. Den här mängden självkänsla kan vara lika skadligt som att ha för lite.

De som är lite nere på sig själva eller saknar självförtroende kanske känner att de inte har några talanger att erbjuda världen. Många kanske även känner att om de skulle försvinna så skulle ingen märka det. Om du är en av dem som har sådana här känslor så borde du veta att alla har talanger och alla är bra på något. Alla är viktiga och alla borde hitta och ha en anledning att vakna på morgonen och leva ett normalt liv.

En känd fysiolog, Howard Gardner, kom på en teori känd som multipla intelligenser, vilket indikerar att alla har talanger baserade på vilka sorters intelligenser de är bäst inom. Till exempel, vissa är bättre på visuell inlärning, vilket betyder att de lär sig bättre eller endast om materialet finns som grafer, diagram, texter etc... Han indikerar även att lärare behöver uppmärksamma att deras elever kanske är mindre begåvade inom vissa ämnen, men mycket mer begåvade inom andra. Gardner uppmanade lärare att lära sina studenter baserade på deras intelligenser snarare än att lära dem saker som en kollektiv person.

Gardners teori har allmänt accepterats och används fortfarande inom utbildning idag. Även elever och personer med mentala och fysiska handikapp kan utmärka sig inom särskilda delar av skolan och livet. De som har något handikapp borde aldrig känna sig modfällda, utan snarare fulländade. För de har en talang och har kommit över en hinder som de allra flesta inta hade gjort.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen