Vad är en panikattack?

Folk använder ofta frasen ”panikattack” för att hänvisa till personer som tappar kontrollen och behöver lugna ned sig. Men vad är en riktig panikattack och vad kan man göra åt det?

Vad är en panikattack?

Panikanfall är ofrivilliga

För personer som verkligen lider av panikattacker så är det inte så roligt. Det kan vara en förlamande ångeststörning för dem som lider av frekventa panikattacker. Symptomen av en panikattack inkluderar hjärtklappning, snabb andning, yrsel, skakningar, illamående och svettningar. Någon som har en panikattack kan känna som att de håller på att dö eller har en hjärtattack. Trots att det känns som att något hemskt händer så orsakar inte panikattacker någon fysisk skada.

Uppsök läkare om du får ett panikanfall

Eftersom några av symptomen på en hjärtattack, som bröstsmärtor, ofta uppstår under en panikattack så är det viktigt att gå till läkaren om du har din första panikattack, bara för att vara på den säkra sidan. När episoden har diagnostiserats som en panikattack av läkaren kan du utesluta hjärtattack om du får en annan attack; och om du får en panikattack är sannolikheten att du kommer få en annan ca 75%.

Skillnaden mellan panikanfall och panikångest

Med det sagt så får vissa personer en panikattack en gång och det är allt. Det skulle kunna ha orsakats av någon händelse som utlöste panikattacken. Säg till exempel att du är höjdrädd och du går på en berg-och-dalbana och får en panikattack. Det kan ha varit just den åkturen som orsakade att du fick attacken. Du kan undvika berg-och-dalbanor från och med då och aldrig mer uppleva en panikattack. Men om du får flera attacker från ingenstans kan du lida av panikångest; en av flera ångeststörningar som kräver psykiatrisk behandling.

Medicin kan lindra effekterna av ett panikanfall

Att ha panikångest är annorlunda från att få en panikattack. En person som är diagnostiserad med panikångest kan lida från depression, agorafobi och tankar på självmord. Det är därför det är väldigt viktigt att du blir undersökt av en läkare när du först upplever en panikattack, så att han eller hon kan hänvisa dig till ett proffs inom mental hälsa som bättre kan diagnostisera och behandling panikångest.

Det finns mediciner som kan hjälpa personer som lider av repeterade panikattacker. Men den bästa behandlingen av dem alla är psykoterapi som behandlar grundorsaken för din ångest.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen