Vad är flygrädsla

Flygrädsla kan vara ett stort problem. I dagens samhälle är det mycket vanligt med flyg, både för arbete och semester. Även den som har flugit ofta förut, kan helt plötsligt uppleva en obehaglig känsla eller rädsla inför en flygning.

Vad är flygrädsla

Det finns olika anledningar till flygrädsla. För en del är det känslan av att vara instängd som skapar panik. Klaustrofobi kan vara mycket jobbigt att handskas med, speciellt på ett flygplan. Det finns ingenstans man kan ta vägen, man är ju faktiskt instängd i en kabin. Det kan vara något lättare att flyga i stora flygplan, men inte alltid.

Många som lider av flygrädsla fruktar att man ska krascha. Detta leder lätt till dödsångest. Även om man aldrig har upplevt att ett flygplan störtat, eller ens varit nära, kan man inte sluta tänka på vad som skulle kunna  hända. Denna form av flygrädsla har ökat de senaste åren. Nu gärna i kombination med en rädsla för terrorism. Trots, eller kanske tack vare, de stränga kontrollerna på flygplatsen redan innan man går in i planet. 

En vanlig anledning till flygrädsla är att man förlorar kontrollen. Man kanske tycker det är lite obehagligt att flyga, och känner att man inte kan slippa tanken. Själva rädslan blir ett problem, för man kan inte kontrollera den. Det blir gärna en fysiskt reaktion eftersom man börjar spänna sig. Genom att man gör det så påverkas andningen, man börjar andas fortare. Detta gör att hjärnan inte får så mycket syre, man låser sig i hela kroppen och blir ännu räddare.

Vissa experter menar att flygrädsla inte har något med flygplan att göra. Istället har man något annat problem som man tänkt på eller upplevt under en flygning. Sedan identifierar man det problemet med flygning i sitt undermedvetna och blir flygrädd. Har man till exempel fått höra om ett dödsfall när man var på resa så tänker man naturligtvis på det på vägen hem på planet. Hela flygresan blir obehaglig utan att man egentligen inser varför. Efter den resan är det lätt hänt att man blir flygrädd.

En stor del av befolkningen känner något obehag när de ska flyga. Det är vanligt att man blir rädd vid start och landning, när man känner hur planet ändrar riktning. Naturligtvis när det är turbulens och skylten om säkerhetsbältet tänds. Men de som är riktigt flygrädda lider hela resan, oavsett yttre förhållanden. En del vägrar till och med att flyga, så svår är deras flygrädsla.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen