Vad är gravid-yoga?

Yoga är en sorts träningsmetod som uppstod i antika Indien. Yoga, i dess sannaste form, är en disciplin i hinduisk filosofi som kombinerar fysiska och mentala övningar samt spirituella utövningar. I väst är yoga begränsat till fysiska aktiviteter med lagom inblandning om mental hälsa hos en individ. Den spirituella aspekten av yoga är inte inkluderad i utövande eller program i väst.

Vad är gravid-yoga?

Gravid-yoga definieras som den sorts fysiska yogaövningar som en väntande moder kan unna sig. Gravid-yoga har blivit populärt i modern tid eftersom det hjälper det fysiska och mentala välmåendet hos en väntande mamma. Viktrelaterade problem, ångest och olika sorters matbegär kan hanteras när man utövar gravid-yoga. Det finns många utmaningar, både fysiska och mentala, som en gravid kvinna måste möte och det finns inte många lösningar för att hantera eller vinna över dem. Gravid-yoga kan fördelaktigt på många sätt och det anses även vara hälsosamt för fostret eller det nyfödda barnet.

Det finns olika sorters yogaövningar som alla kan utöva, men gravid-yoga är helt olikt dem. Endast de övningar som är inkluderade i gravid-yoga är säkra för mamman och barnet.

Medan det finns dussintals övningar som kan inkluderas i gravid-yoga så kommer det några här som är riktigt belönande.

Vakrasna (Vriden position)

I den här övningen kan du sitta rakt med dina fötter stretchade parallellt framför dig. Du höjer dina armar upp till axelhöjd samtidigt som du andas in med dina handflator riktade mot golvet. Du vrider din kropp från midjan till höger, flyttar dina händer och ditt huvud enligt din rörelse till sidan samtidigt som du andas ut. När du har svingat dina armar till en bekväm utsträckning kan du stanna och föra tillbaka dem och sedan repetera övningen åt vänster håll. Under den här övningen borde inte dina knän böjas och du borde inte sträcka din kropp längre än vad som är bekvämt.

Den här övningen hjälper dina ben, händer, nacken och ryggraden.

Utkatasana (Stolposition)

Den här övningen hjälper till att styrka din bäckenbotten och lårmuskler. Du måste stå rakt och dina fötter ska vara placerade ca 30 cm ifrån varandra. Fötterna ska vara parallella. När du andas in ska du höja dina fötter och armar samtidigt. Stanna armarna vid axelhöjd. När du andas ut, gör en knäböj så långt du kan och res dig igen. Om du inte kan göra det på dina tår så kan du ha fötterna platt mot marken när du gör det.

Vissa andra övningar för gravid-yoga är Konasana (Vinkelposition), Paryankasana (”Ham's” position med ett ben), Hast Panangustasana (Utsträckt hand till stortån), Bhadrasana (Fjärilsposition), Parvatasana (Bergsposition) och Yastikasana (”Stick” position).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen