Vad är OCD

Den som lider av OCD har ofta både tvångstankar och utför även vissa tvångsritualer. OCD står för Obsessive Compulsive Disorder och kallas också för tvångstankar eller tvångssyndrom. Både män och kvinnor drabbas, och har även påvisats hos barn i vissa fall. Man vet egentligen inte hur det utvecklas, bara vilka symptom det visar.

Vad är OCD

Det kan vara mycket svårt att ha OCD. Dessa ofrivilliga tvångstankar kan vara mycket skrämmande. En del är rädda för att det ska börja brinna, att föräldrarna ska dö eller att man ska bli sjuk. Det är även vanligt med en onormal rädsla för smuts och bakterier. Dessa tankar kan komma när som helst och verkligen vara ihållande. Detta gör det svårt för personen att handskas med vardagen. Eftersom många känner sig hjälplösa inför situationen som de inte kan kontrollera själva, blir de också deprimerad.

Även om tankarna verkar meningslösa är de så starka att de ofta framkallar ångest. För att kontrollera ångesten är det vanligt med tvångshandlingar eller ritualer. En del av dessa är egentliga handlingar. Man kanske öppnar och stänger dörren ett visst antal gånger när man kommer in i ett rum. Upprepad kontroll att spisen och ljuset är avstängda eller överdriven handtvätt är också ganska vanligt. Men det kan även leda till en upptagenhet av sexuella impulser eller med religiös övertygelse. Många känner ett behov av att ha onormalt stränga regler för hur de ska leva, var de ska äta, osv. Allt måste följa det mönster de har i tankarna, annars kommer ångesten. 

Andra tvångshandlingar syns inte på utsidan. En som har OCD kan ibland upprepa ramsor eller räkna inne i huvudet. Genom att göra detta hoppas de att det de fruktar inte kommer att hända. Det gör det även lättare att dölja att man lider av OCD. Faktum är att många inte vill erkänna att de har dessa tvångstankar eller ritualer. De vet om att det inte finns någon mening i vad de håller på med, men vill inte att andra ska känna till det. Många har upptäckts genom att de sökt läkarvård för andra åkommor. 

Det är inte så lätt att bota OCD. Man använder sig ofta av anti-depressiva läkemedel i kombination med kognitiv beteende terapi. Som med de flesta andra psykiska sjukdomar är det viktigt att man erkänner att man är sjuk för att kunna bli hjälpt. Det tar tid och kan vara svårt, men det är möjligt att i alla fall kunna reducera tvångstankarna så man kan leva ett någorlunda normalt liv.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen