Vad är prestationsångest?

Interaktion med en publik kommer troligtvis hända nästan alla förr eller senare i ens sociala eller professionella liv. Det kan faktiskt hända många gånger i båda liven för många. Det kan vara att man håller tal på en väns bröllop, hålla en presentation på jobbet, hålla tal på en tillställning socialt eller professionellt, men oddsen är att det kommer ske någon gång. Rädslan för den här sortens saker kallas för prestationsångest, eller som det vanligtvis kallas ”scenskräck”, även när det inte handlar om att stå på en scen. Det finns inget att skämmas över för att man är rädd att gå fram och stå framför grupper av människor, oavsett hur liten eller stor den gruppen är.

Vad är prestationsångest?

Problemet med prestationsångest är när det hindrar en person från att uppnå mål inom karriären eller personliga mål eftersom att de inte kan göra det som krävs för att uppnå målen. De flest fallen av scenskräck är flyktiga och passerar snabbt för personen som upplever det. De är inte fullskaliga fobier, utan mer en temporär ångest som gör en nervös men man ”fungerar” fortfarande. När detta har gått över gränsen för normal rädsla till en ordentlig fobi kan det ha förödande negativa effekter på ens affärs- och sociala liv.

När prestationsångesten har blivit så illa att den stör arbetet eller livet är det dags att fundera på att skaffa hjälp för att hantera det. Det vore riktigt synd att tillåta att scenskräck förhindrar en från att uppnå sina mål, hopp och drömmar för att det stod i vägen. Det kommer ta tid, hårt arbete, ansträngning och mycket mod för att komma över en sådan överväldigande rädsla, men belöningarna borde göra det mer än värt det.

Det finns inget att skämmas över om man lider av prestationsångest. Det är verkligen den vanligaste rädslan i världen. Inte bara har alla, inklusive kända skådespelare, behövt hantera det här problemet utan de har förmodligen också känt andra som har delat problemet med dem. Att hantera problemet direkt kommer förhindra att den här rädslan förstör karriärer som annars hade varit lovande, eller att man får leva med ångest över att ha tackat nej till saker som man egentligen hade velat göra, bara för att man var för rädd.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen