Vad är självförtroende

Självförtroende är nära besläktat med självkänsla. Det har att göra med vad man tror att man kan och även hur man känner sig inför detta faktum. Till skillnad fokuserar självkänsla mer på vem man är, inte vad man kan utföra.

Vad är självförtroende

Det är väl värt att utveckla sitt självförtroende. Annars är det lätt att man ger upp på livet redan innan det börjar. Det är viktigt att ha drömmar och mål i livet, men även att våga ta steget fullt ut för att fullfölja dessa. Har man bra självförtroende kommer man lättare att se när det kommer upp situationer och möjligheter. Man kommer att våga försöka, för man vet att man klarar faktiskt ganska mycket.

Man kan träna upp sitt självförtroende. Ett steg i rätt riktning är att läsa och lyssna. Om man bygger upp sin kunskap, på vilket sätt som helst, har man en källa till självförtroende att ta av. Det är också viktigt att vårda sitt yttre. Det är grundläggande att vara hel och ren. Men även att lägga ner lite extra tid på att se bra ut. Om man tycker om sig själv och sitt utseende hjälper det en att ha självförtroende.

Bra självförtroende

Många som har bra självförtroende har lärt sig att kontrollera sina tankar. Först vägrar man att tänka negativa tankar om sig själv. Sedan fyller man sinnet med positiva tankar. Vissa finner att det hjälper att skriva en liten lista med saker de kan göra. Gärna sånt man klarar av riktigt bra, men även sånt som man kanske skulle kunna göra bättre. Om man sedan tar dessa saker en i taget och förbättrar det, kommer självförtroendet att växa ännu mer. Istället för att känna att man inte kan något, lär man sig istället att fokusera på lösningar. Hur man kan förändra det som går att göra något åt.

Att sätta mål är ett bra sätt att förbättra självförtroendet. Både kortsiktiga, mindre mål men även lite större mål som man behöver tid för att uppnå. När man sedan arbetar mot att uppfylla dessa mål får man en känsla av att lyckas. Därför är det viktigt att inte sätta för höga mål, utan analysera situationen noga. 

I kombination med en sund självkänsla kan ett bra självförtroende vara en stor fördel i livet. Inte bara mår man bra. När man vågar försöka, ta risker, och kanske misslyckas ibland, är det lättare att känna sig tillfredsställd. Samtidigt vet man att vad som än händer har man ett värde som människa.

 

Självförtroende i dit liv

Självförtroende är en kritisk del av att leva ett framgångsrikt liv som är befriat från överväldigande sensationer som till slut kan försvaga ens välmående. Ofta händer det att när någon saknar självförtroende så får de depressiva symptom som kan leda till problem som blir allt allvarligare för individen. Självförtroende hjälper en att underhålla en lämplig känsla av att må bra som tillåter en att tro på ens förmåga att göra vad som behövs samt att göra det framgångsrikt. Att ha högt självförtroende är inte bara viktigt för individen för att utvärdera sitt egna värde, det hjälper en också att komma framåt inom livets olika områden som kan visa sig vara mer fördelaktigt i framtiden.

Att ha lågt självförtroende kan innebära stor skillnad mellan att leva ett liv som är fullt av framgångar associerade med relationer, ekonomi och karriärer eller att leva ett liv som är uppslukat av oro om sina egna förmågor och vare sig man vill lämna huset eller inte när som helst under dagen på grund av rädslan för att andra personer ska se en som oförmögen att göra saker. Självförtroende är något som man regelbundet kan bygga upp för att förbättra sitt liv, men självförtroende kan också vara något som lätt går sönder och förstörs. Det är viktigt att veta ditt värde så att ditt självförtroende inte försvinner så lätt. Om du har problem med att tro på att du är kapabel att göra fantastiska saker, då kommer ditt självförtroende förmodligen sjunka och stanna kvar på låg nivå. Nyckeln till att förändra denna låga nivå är att bygga på dina positiva egenskaper istället för att oroa sig över sådant som du inte kan göra, så att du inte konstant tänket på saker som kommer kräva ytterligare arbete och uppmärksamhet.

Självförtroende är något som lätt kan byggas upp igen, men det är viktigt att komma ihåg att självförtroendet behöver byggas på konkreta förmågor. Det borde inte byggas på något vagt eller som lätt kan förändras, utan på en skicklighet som kan vara fördelaktig antingen för en själv eller för samhället. Detta kommer hjälpa en att behålla sitt självförtroende i sådana situationer som tidigare kanske var en utmaning för ens personliga identifiering och åsikt om ens värde.

 

För lite eller för mycket självförtroende

Självförtroende är tron på dig själv och de talanger som du besitter. Många tror att man behöver självförtroende för att lyckas i världen. Om du har väldigt lite eller inget självförtroende alls kommer du kanske inte vara nöjd med den riktning som livet för dig.

Att ha självförtroende är en väldigt viktig känsla att ha. Det kommer hjälpa dig att attrahera personer som du behöver attrahera för ett bra liv. Om du har väldigt lite självförtroende kommer du attrahera vänner och flickvänner eller pojkvänner som bara kommer ta och aldrig ge tillbaka. Du kommer hjälpa de att flytta, men de kommer aldrig hjälpa dig att flytta. Du kommer också dra till dig pojke- flickvänner som bara är i förhållandet för att de vill ha eller behöver något från dig som du är villiga att ge dem. Du kanske lånar ut pengar till dem eller köper små presenter, men märker att de bara vill ha saker på sitt sätt och aldrig bryr sig om dina önskningar eller behov. Du kommer behöva självförtroendet för att gå ifrån sådana personer och hitta någon som är rätt för dig.

En person med rätt mängd självförtroende kommer märka att de attraherar vänner och en andra hälft som är villiga att ta vad du erbjuder, men som också ger tillbaka till dig. Detta är ett hälsosamt förhållande och kommer göra ditt liv lyckligare.

Självförtroende är något som du måste ha för att få ditt drömjobb. Du kan på universitet i flera år och få betyg och examina, men du kommer inte få det perfekta jobbet om du inte har rätt mängd självförtroende. Du kommer behöva gå in på jobbintervjun redo att svara på deras frågor med självförtroendet som behövs för att visa din potentiella arbetsgivare att du vet vad du pratar om och att du är bra på vad du gör.

För lite självförtroende kan vara en negativ sak och det kan också för mycket vara. Människor som är alldeles för säkra i sig själva kommer märka att de har väldigt få vänner och att de vänner som de har skaffat kanske tar från deras självförtroende. Detta kommer göra alla dina relationer mindre meningsfulla, och därmed också dig mindre lycklig.

Om du har för mycket självförtroende kanske du verkar vara egoistisk. Många gillar inte att ha vänner eller vara bland folk som är egoistiska. Den här sortens attityd kan kosta dig dina relationer, vänner och även jobbmöjligheter.

För att ha ett bra och lyckligt liv kommer du behöva hitta mitten av att ha för lite och för mycket självförtroende.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen