Vad är självkänsla

Självkänsla har att göra med hur man tänker och tycker om sig själv som person. Inte så mycket vad man klarar av att göra utan vem man är. Naturligtvis är det mycket vanligt i dagens samhälle att blanda ihop dessa två begrepp. Man döms enligt vad man gör och inte för vem man är. Men har man en god självkänsla kan man klara av liknande situationer.

Vad är självkänsla

Det vanliga idag är nog att man har dålig självkänsla. Man talar ofta om mindervärdeskomplex, vilket kan vara en mycket destruktiv känsla. Har man inte en bra syn på sig själv kan man lätt bli deprimerad eller få ångest. Det är även lätt att man blir sårad av vad andra tycker och tänker om en själv. 

Om man å andra sidan har en god självkänsla kan man tåla lite stötar. Även om andra kritiserar det man gör eller säger så vet man vad man är värd. Man kan våga stå för det man tror på. Inte så att man ska tycka så mycket om sig själv att man inte inser sina begränsningar eller tror att man inte kan göra några misstag. Men oavsett vad man kan prestera, eller inte, är man värd mycket som människa. 

Naturligtvis är andra människors åsikter viktiga, de hjälper oss att växa. Man måste balansera kritik och god självkänsla, det ena behöver inte utesluta det andra. Även om man inte bygger sitt liv runt andras tankar och meningar kan man lära sig mycket från dem. Det gäller att väga sin självkänsla mot vad andra tänker om en själv, att hitta rätt balans.

Grunden för en sund självkänsla läggs ofta i barndomen. Föräldrar kan hjälpa sina barn utveckla en balanserad syn på sig själva. Barn ska alltid känna att de är uppskattade och älskade precis som de är. Även när man måste tillrättavisa dem bör man tänka på att inte kritisera barnet, utan handlingen. Detta kan leda till att de växer upp till starka individer som vågar göra fel. De vet vad de är värda.

När man har en bra självkänsla vågar man ofta pröva på nya saker. Det gör ingenting om man misslyckas, man är värdefull ändå. Likaså drar man sig inte för att be om hjälp om det behövs. Man inser att man inte kan allt, det har inget att göra med vem man egentligen är. Livet blir mycket lättare när man har rimliga förväntningar samt en positiv syn på sig själv. 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen