Vad är social fobi
Social fobi kan uttrycka sig på olika sätt, och är relativt vanlig. Man brukar skilja på generell social fobi och specifik social fobi.
I allmänhet innebär social fobi att man känner obehag eller rädsla inför situationer som involverar andra människor. Man är rädd för att granskas av andra eller att göra bort sig. Det har ofta ingenting att göra med vad andra personer egentligen säger eller gör, det är något som kommer inifrån. Det är väldigt lätt att isolera sig när man har social fobi, att undvika de situationer som får en att känna sig dålig.
Vanliga reaktioner när man har social fobi är rodnad, speciellt när någon tilltalar en. Många börjar också stamma eller svettas, situationen känns väldigt svår att klara av. Vissa får hjärtklappning, domningar eller yrsel. Om man har specifik social fobi uppträder symptomen bara när man står inför dessa situationer. Det kan till exempel vara när man ska tala inför en publik, äta tillsammans med andra eller skriva under en check.
Man ska inte blanda ihop social fobi med att vara lite nervös eller blyg. Det är ett ångestsyndrom som kan påverka hela ens tillvaro. Eftersom de flesta situationer i livet inkluderar andra människor kan det vara svårt att hitta ett arbete, till exempel. Många gånger studerar man eller arbetar i grupp, vilket kan vara en allt för stor påfrestning för den som har social fobi.
Även när det kommer till personliga relationer har man svårt att träffa nya vänner. Många som har social fobi lever ensamma. Tyvärr leder det här till en ond cirkel, där man lätt isolerar sig mer och mer. För att hjälpa sig själv finns det en del saker man kan göra som är grundläggande. En sund livsstil är en bra början. Man ska se till att man får tillräckligt med sömn och motion. Om man lägger om kosten och drar ner på kaffein kan man också märka en förbättring. Många upplever att det hjälper när de lär sig olika avslappningstekniker.
Förutom det som man kan göra själv för att må bättre kan man behöva söka hjälp i vissa fall. Det första steget är naturligtvis att erkänna att man lider av en fobi. Vanligtvis behandlar man social fobi på två sätt. Det kan hjälpa med antidepressiva läkemedel. Ett annat sätt att handskas med social fobi är kognitiv beteendeterapi (ktb). Här lär man sig att tänka på ett nytt sätt, att se på sig själv på ett sundare sätt.