Vad är social fobi?

Den överväldigande rädslan för offentlig förnedring kallas för social fobi. Det här tillståndet är annorlunda än den naturliga rädslan som alla har för att bli utskämda på en offentligt plats eftersom att det bokstavligt talat hindrar en person från att höra saker som krävs av dem på jobbet, socialt, eller till och med i det dagliga livet. Något så enkelt som att äta med en annan person som ser på kan vara en omöjlig uppgift för en person som lider av den här fobin. Deras fullkomliga skräck för att bli utskämda eller förnedrade offentligt gör det omöjligt för dem att utsätta sig själva för risker av att något sådan skulle hända. Detta kan kosta dem ett jobb, få vänner att lämna dem då socialiserar mindre och mindre, och leda till ökad isolering av den som lider av

Vad är social fobi?

Den överväldigande rädslan för offentlig förnedring kallas för social fobi. Det här tillståndet är annorlunda än den naturliga rädslan som alla har för att bli utskämda på en offentligt plats eftersom att det bokstavligt talat hindrar en person från att höra saker som krävs av dem på jobbet, socialt, eller till och med i det dagliga livet. Något så enkelt som att äta med en annan person som ser på kan vara en omöjlig uppgift för en person som lider av den här fobin. Deras fullkomliga skräck för att bli utskämda eller förnedrade offentligt gör det omöjligt för dem att utsätta sig själva för risker av att något sådan skulle hända. Detta kan kosta dem ett jobb, få vänner att lämna dem då socialiserar mindre och mindre, och leda till ökad isolering av den som lider av tillståndet. Återigen, rädslan för offentlig förnedring är helt normalt. Fobin är när rädslan tar över personen så pass att det påverkar det förmåga att leva på ett negativt sätt.

Social fobi börjar tidigt

Social fobi tenderar att börja hos unga vilket inte är någon överraskning då det är välkänt att önskan att passa in är väldigt stark hos unga personer. De börjar bli rädda för att göra något som kan leda till att de blir retade, mobbade eller på annat vis utskämda och förnedrade. Symptomen för social fobi varierar från person till person, men en bra måttstock för att veta när rädslan har gått över gränsen till fobi är symptomens varaktighet. Om symptomen har hållit på under sex månader eller fler så är det medicinskt ansett som en fobi och kräver behandling för att personen ska kunna komma förbi denna potentiellt förlamande situation.

Social fobi kan och bör åtgärdas

Med behandling är det helt möjligt för en person att lära sig att fungera socialt igen. Utan behandling kan social fobi hålla på i flera år eller under hela livet. Det är inget något som bara försvinner på egen hand. Det är något man måste jobba på och arbeta sig igenom med stöd av kvalificerade proffs, vänner, älskade och även kollegor och arbetsgivare för personen att börja möta det som skrämmer de så mycket. Utan behandling kan personen stänga av sig själva från så många upplevelser som personer utan tillståndet tar för givet varje dag. Det kan vara en isolerande och skrämmande sak att lida av. Behandling är möjligt för att få kontroll över dessa rädslor istället för att kontrolleras av dem om symptomen uppmärksammas och man får kvalificerad hjälp.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen