Vad är tinnitus?

Tinnitus är vad man vanligtvis kallar att det ringer i öronen. Trots att alla som lider av tinnitus upplever inte att det ringer i öronen så hör de ett ljud i sitt huvud som inte finns utanför. Det man oftast hör är ett högt eller lågt ringande, men man kan även höra susande, surrande eller skrapande ljud och många andra. Det finns ett antal orsaker till tinnitus och inget botemedel, men det finns saker som du kan göra för att förhindra att du får tinnitus.

Vad är tinnitus?

För de flesta som lider av tinnitus är det hög ålder som är boven. Personer över 65 år har en mycket högre risk att få tinnitus på grund av åldersrelaterad hörselförlust. En annan anledning till att äldre personer brukar få tinnitus är på grund av att högt blodtryck kan orsaka att det ringer i öronen, dock lider många personer under 65 år också av högt blodtryck. Även om det inte finns mycket du kan göra vad gäller att bli äldre, så kan du göra träna regelbundet för att hålla din blodcirkulation hälsosam. Eftersom blodproppar orsakade av högt kolesterol också kan vara en orsak till tinnitus kan det hjälpa att ta hand om ditt hjärta och cirkulationen för att förhindra tinnitus på grund av åldersrelaterade sjukdomar.

För yngre personer som lider av tinnitus kan uppbyggnad av öronvax vara orsaken. Öronvax kan byggas upp runt hörselgången och göra så att det ringer eller susar i öronen. Ordentlig hygien kan hjälpa till att förhindra den här sortens tinnitus; dock kan det också göra skada på trumhinnorna att rengöra öronen med tops och därmed leda till tinnitus. Du borde aldrig stoppa in föremål långt in i hörselgången. Du riskerar att oavsiktligt skada trumhinnorna, vilket skulle kunna bli permanent och resultera i hörselförlust. Det är bäst att använda tvål och vatten. Du kan använda tops till insidan av örat, men stoppa aldrig in det i själva örats hål.

Trots att tinnitus inte är en livshotande sjukdom kan det vara ett symptom för värre problem. Tumörer inuti örat eller hjärnan kan orsaka tinnitus. Det är därför det är viktigt att prata med din läkare om du upplever några symptom på tinnitus. Det är troligtvis något enkelt, som öronvax eller några mediciner som du går på, som antibiotika eller diuretika som också orsakar tinnitus. Men, bara för att vara på den säkra sidan kan din läkare ordna med en MRT för att utesluta tumörer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen