Vägen ut ur depressionen

När man är deprimerad känns livet mörkt och hopplöst. Man tror kanske att ingenting kan förändra hur man känner. Men det finns mycket man kan göra för att bota en depression. Den kanske inte går över helt och hållet, det finns personer som dras med depressioner hela livet. Men man kan i alla fall lätta på trycket och få lite mer livskvalitet.

Vägen ut ur depressionen

Trots att man kanske inte känner för att göra det är det mycket viktigt att ta hand om sig själv fysiskt. Genom att äta sund mat och motionera regelbundet kan man få den styrka som behövs för att kämpa med sina problem. Vissa menar att vilken typ mat man äter också kan påverka psyket. Genom att kombinera rätt kolhydrater och proteiner kan man öka serotoninhalten i blodet. Det finns även viss mat man bör undvika helt och hållet.

Det är också till stor hjälp att göra vad man kan för att sova ordenligt. Fasta rutiner när det kommer till målitder och sömn kan göra det lättare. Motion hjälper ofta med både sömn och aptit, det blir alltså en god kedjereaktion.

Många sorters depression kan hjälpas med terapi. Speciellt kognitiv beteendeterapi har visat sig framgångsrik för att komma ur depressioner. Man får lära sig att tänka på rätt sätt. Istället för negativa tankar lär man sig hantera de känslor och tankar man har på ett positivt sätt. Det kan framförallt hjälpa den som lider av depression förorsakad av en särskild händelse. Det kan vara svårt under behandlingen, eftersom man tvingar sig själv att tänka på det som gjort en deprimerad. Men istället för att känna sig modlös får man hjälp att ta itu med tankarna.

Man kan tillåta sig att säga nej ibland. Om något känns allt för jobbigt behöver man inte alltid göra det. Istället ska man prioritera de uppgifter och aktiviteter som får en att må bra. Ofta mår man bättre när man glömmer bort sig själv lite genom att hjälpa andra. Samtidigt känner man sig värdefull och en smula bättre.

Det finns naturligtvis anti-depressiva läkemedel. Dessa hjälper mot vissa typer av depression, men inte alla. Ofta ger man dem i kombination med terapi. Eftersom biverkningarna är ganska stora är många tveksamma mot dem. Ett alternativ kan vara johannesört och andra örtbaserade mediciner som har en viss inverkan på nedstämdhet. 

Även om depression är mycket vanligt ska man inte nöja sig med det och fortsätta lida. Det finns en väg ut ur håglösheten, även om det kan ta lite tid.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen