10 goda råd mot sömnlöshet

Sömnlöshet kan påverka hela ens existens. Har man problem med sömnlöshet finns det en hel del man kan göra för att motverka det.

10 goda råd mot sömnlöshet
  1. Undvik kaffe och te’. Framförallt ska man inte dricka stimulerande drycker som kaffe eller läsk på kvällen, innan man går och lägger sig. Men även tidigare under dagen kan det påverka sömnen. Man brukar rekommendera att det ska vara minst sex timmar mellan dessa drycker och sängdags.
  2. Använd sängen för att sova, ingenting annat. Se på TV eller äta kan man göra någon annanstans. 
  3. Gör sovrummet och sängen så inbjudande som möjligt. Se till att luften är frisk genom att öppna fönstret. Investera i en bra madrass, det kan göra stor skillnad. Håll rummet rent och fritt från en massa saker. Man bör skapa en rogivande och bekväm atmosfär.
  4. Avslappnande övelser kan hjälpa mot sömnlöshet. Vissa finner att ett varmt bad någon timme innan man går och lägger sig kan hjälpa kroppen att slappna av. Andra spänner och slappnar av en muskel i taget tills man gått igenom hela kroppen. 
  5. Läsa en bok eller lyssna på lugnande musik kan hjälpa en att somna. Man bör välja något som inte får en att börja tänka djupare tankar eller bli upprörd. Gärna en lite tråkig bok som gör att man blir sömnig.
  6. Ha fasta rutiner för sömn. Att gå och lägga sig, men också att stiga upp, vid samma tidpunkt varje dag  hjälper kroppen att slappna av. Man vet att man ska sova vid en viss tid. Det är viktigt att hålla uppe denna vana även vid helger.
  7. En kvällsmåltid kan hjälpa. Man bör vänja lätt mat, som lite mjölk och en smörgås. Många upplever att de roar ner sig med en kopp kamomillte’. 
  8. Ibland kan man behöva ta till mediciner för att kunna sova. Det är en risk för beroende med de flesta mediciner, så man måste väga för-och nackdelar mycket noga. Naturmediciner kan också hjälpa. 
  9. Drick inte alkohol senare än två timmar innan läggdags. Det kan låta konstigt, för vanligtvis så förknippar man alkohol med sömn. Men det är inte kvalitetssömn och många vaknar tröttare dagen efter de har druckit. 
  10. Drick inte för mycket. Om man reglerar hur mycket man dricker innan sängdags kan man undvika att vakna på natten för att gå på toaletten. 

Om man inte får en god natts sömn under en längre period kan man bli sjuk, både fysiskt och psykiskt. Därför är det viktigt att göra vad man kan för att sova ordentligt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen