4 tips för bättre sömn

Sömn kan ha en stor inverkan på din generella hälsa och hur produktiv du är när du är vaken. Även om sömn är viktigt är det också nödvändigt att få bra sömn som får dig att känna dig förnyad och föryngrad. För att kunna sova bättre måste du ha bra rutiner före sängdags som kommer förbättra din sömnupplevelse. Här kommer några lättföljda tips som kommer göra det möjligt för dig att få bättre sömn och känna dig mer redo för dagen framför dig, både emotionellt och mentalt.

4 tips för bättre sömn

1. Ha ett regelbundet sovschema

Att uppnå bättre sömn är relativt lätt och kräver ara att du sover på regelbundna tider.  Att etablera ett sömnmönster låter din kropp utveckla en cykel för när du är vaken och sover, vilket bara kan förbättra din förmåga att få bra sömn. Genom att somna och vakna på fasta tider kommer din kropp vänja sig vid det här schemat och det gör att du vaknar upp och känner dig förnyad och utvilad. Ett konsekvent sovschema är hemligheten till att få bättre sömn.

2. Ha en avslappnande rutin vid läggdags

Avslappning är en viktig komponent för bra sömn och gör att du känner dig utvilad och motiverad för nästa dag. Därför är det viktigt att varva ner innan du går och lägger dig, vilket gör det lättare för dig att somna snabbare och djupare. En avslappnande rutin innan läggdags kommer skicka signaler till hjärnan att sömn närmar sig, vilket försäkrar bättre sömn. Du kan varva ner genom att läsa en bok eller lyssna på lugn musik. Var säker på att du begränsar exponering för höga ljud, efter oljud bara kommer störa ditt lugn.

3. Ät inte innan du lägger dig

Trots att snacks innan läggdags är gott så ä det bäst att begränsa mängden mat du äter innan du lägger dig. Försök att etablera mattider som är åtminstone tre timmar före du lägger dig, eftersom matsmältningsprocessen är så komplicerad att man inte kan sova bra samtidigt som den processen sker. Undvik mat som kan orsaka halsbränna och andra tillstånd som kan göra att det blir svårt att sova bra. Om du är riktigt hungrig innan du lägger dig, försök att äta något lätt som inte kräver mycket matsmältning.

4. Begränsa koffeinintag

Även om koffein är associerat med produktiva morgnar så har det upptäckts att det påverkar sömn negativt. Sömnproblem har direkt kopplats till överflödig konsumtion av koffeindrycker, så om du vill sova bättre borde du definitivt begränsa ditt koffeinintag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen