5 tips mot blyghet

Det är mycket vanligt med blyghet. En del personer är blyga i alla situationer, andra bara i vissa. Många barn och ungdomar kämpar med blyghet. Ibland går det över med tiden, men en del personer fortsätter att vara blyga genom hela livet. För vissa är blyghet ett problem, man har svårt att möta livet och isolerar sig gärna. Det finns dock en hel del man kan göra för att hjälpa sig själv och överkomma sin blyghet.

5 tips mot blyghet
  • 1. Man ska inte ha för stora förväntningar på sig själv. Det är helt okej att vara lite tyst och blyg, bara det inte blir för mycket. Steget upp från blyghet innebär inte att man måste vara den som hörs och syns mest. Blyghet blir ett problem när det hindrar en från att ha kontakt med andra eller umgås. 
  • 2. Att sätta upp delmål och sedan belöna sig själv kan hjälpa mot blyghet. Om man har svårt att konversera i grupp kan man sätta upp som mål att delta med i alla fall en tanke nästa gång. Det kan, till exempel, vara att räcka upp handen i klassen. När man märker att man klarar av detta, blir det lättare att fortsätta. 
  • 3. Det underlättar om man ser personen man talar med i ögonen. Detta kan vara svårt för många blyga, man fäster gärna blicken någon annanstans och sitter och pillar med något. Genom att börja träna med någon man känner väl kan man lära sig att möta andras blick. Då kommer man också att förstå att folk inte sitter och granskar en. Många blyga personer lider för att de omedvetet tror att andra dömer dem eller fokuserar på dem. När man lyfter blicken förstår man att så inte är fallet.
  • 4. En god självkänsla kan hjälpa mot blyghet. Man duger som man är. Vad andra tycker och tänker har ingen större betydelse, man känner till sitt värde. Man kan bygga upp sin självkänsla, och även sitt självförtroende, på olika sätt. 
  • 5. Det finns speciella kurser för att lära sig att tala inför publik. Dessa kurser kan vara av stor hjälp för den som är blyg. Vare sig man talar inför en stor grupp, eller bara några få, får man vänja sig vid att andra tittar på en medan man pratar. Våga tala kurser omfattar ofta material om blyghet och sociala fobier. Man lär sig hantera sin blyghet och kanske komma till roten med varför man är blyg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen