5 tips mot svartsjuka

Svartsjuka är en stark känsla som verkligen kan påverka ett förhållanden. Många relationer har blivit förstörda på grund av okontrollerad svartsjuka. Det är därför viktigt att lära sig att handskas med det, något som man kan göra på en rad olika sätt.

5 tips mot svartsjuka
  1. För det första är det viktigt att analysera situationen och se om man verkligen har en anledning till att vara svartsjuk. Om det inte finns några egentliga anledningar till varför man är svartsjuk får man vända sig inåt. Det kan dock hjälpa att prata igenom situationen med sin partner och förklara hur man känner sig. Det kanske går att förhindra genom vissa handlingar från den andres sida. Om man vet vad som triggar dessa känslor kan man be sin partner att undvika detta. En god kommunikation är grunden för ett tryggt förhållande.
  2. Man måste också lära sig att tycka om sig själv. Svartsjuka bottnar ofta i dålig självkänsla. Man är rädd för att man inte är bra nog för sin partner, att man kommer att överges. Detta leder till att man blir misstänksam och inte litar på någon annan. En god självkänsla kan upparbetas. Bland annat kan man lära sig att tänka positivt om sig själv. Om man är mer säker på sig själv är det lättare att vara säker på förhållandet. 
  3. Under vissa förhållande kan man få bukt med svartsjuka genom medicinering. Vissa anti-depressiva läkemedel som Prozac eller Sertralin har hjälpt genom att de stabiliserar seratonin nivån i hjärnan. Naturligtvis ska man inte experimentera själv utan alltid gå genom en läkare. Eftersom ogrundad svartsjuka kan förstöra ett förhållande efter det andra och på så sätt göra det omöjligt att leva ett normalt liv, kan detta vara en lösning.
  4. Man kan även överkomma svartsjuka genom terapi, framförallt kognitiv terapi eller gestaltterapi. Genom att lära sig att bemöta de situationer som brukar göra en svartsjuka, kan man också lära sig att bli av med den. Man framkallar alltså dessa situationer i sinnet för att sedan lära sig ett nytt sätt att reagera. Ofta styrker man samtidigt sin egen självbild, en kombination som fungerar bra.
  5. Många finner att svartsjuka bara är en del av hela ens hälsosituation. Stress och oro kan skapa en atmosfär där man tror att allt är fel, man blir misstänksam och öppen för svartsjuka. Istället kan man använda sig av andra kanaler för att tackla stress, till exempel fysisk aktivitet. Alkohol bör undvikas för att bli av med stress, det brukar bara förvärra situtionen. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen