8 tips för att inte vara mörkrädd

Många barn och vuxna är rädda för att vara ensamma i mörkret. Du kan lösa det här problemet genom att installera svaga ljus i sovrum och hallar, men detta kan vara irriterande och du kanske bestämmer dig för att det är dags att möta rädslan. Här kommer några tips för att hjälpa dig.

8 tips för att inte vara mörkrädd

Förstå din rädsla

Mörkret tar bort ditt främsta sinne, synen. Bara det kan vara stressigt och kommer förstärka dina andra sinnen, främst hörseln, så att du börjar föreställa dig ljud och röster som inte finns, vilket får dig att tro att det finns ett äkta och direkt hot för din säkerhet.

Tänk igenom det

Rädslor är ofta irrationella. Trots att du kanske inte vill gå runt i mörkret så finns det knappast någon direkt fara för din hälsa. Du vet att du har låst dörrarna och fönstren, och chanserna att stöta på en tropisk spindel i ditt förortshus är högst otroligt. Om du bor i lägenhet kommer ljuden du hör troligtvis från dina grannar.

Distrahera dig själv

Om mörker gör dig ängslig medan du försöker sova, försök att avleda dina tankar från det. Tänk på ett spännande minne, din nästa stora semester, eller försök att spela musik för att distrahera dig själv från din rädsla för mörkret.

Få stöd

Särskilt från vänner du litar på eller personer som bor med dig. De kan hjälpa dig att utvisa rädslorna genom att tala om det med dig och demonstrera att det inte finns någon anledning att vara rädd.

Undvik läskiga tankar

Dessa framkallas ofta av våldsamma tankar och idéer, främst från böcker, filmer och TV-program. Försök att byta till lättare läsning eller TV-tittande innan du ska sova. Fokusera på roligt och lätt material istället för att introducera komplicerade tankar eller levande våldsamma filmer.

Spela musik

Bara högt nog så att du hör det, utan att väcka dina rumskamrater. Detta kan hjälpa mycket eftersom musik kan vara lugnande och du kommer ha något som distraherar dig från att vara rädd för mörkret.

TV

Försök att titta på TV tills du somnar. Självklart ska du inte titta på en läskig film. Ställ in TV:n på Sleep så att den stänger av sig efter en stund.

Håll kontakten 

Med andra som bor i huset med dig eller ha en mobil i närheten så att du inte känner dig isolerad om du bor ensam.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen