Sluta vara blyg

Många barn är blyga, och föräldrarna försöker ofta övertala dem att överkomma detta. En orsak till detta är att de vet att blyghet kan bli ett problem om man inte kontrollerar det. Extrem blyghet kan gå över gränsen till social fobi, och förhindra normala relationer med andra människor.

Sluta vara blyg

Men det räcker inte med att säga till en person, eller till sig själv, att sluta vara blyg. Man måste börja i andra ändan och tänka efter varför man är blyg. Inte för att det är fel med att vara blyg, till en viss gräns. Men när det hindrar en att leva på ett sånt sätt som man vill, är det bäst att ta tag i det. 

Det är inte alla blyga personer som har dålig självkänsla eller känner sig osäkra. Det är bara vissa situationer som får dem att tystna och känna sig obehagliga. En bra början när man vill sluta vara blyg är att sätta upp minimål. Man måste lära sig handskas med en situation som man vanligtvis tycker är jobbig. Det kan vara att räcka upp handen i klassen, till exempel. Eller att se på folk när man pratar med dem, istället för att vika undan blicken. När man uppnått ett mål går man vidare till nästa, och så vidare. På så sätt lär man sig att reagera på ett nytt sätt, istället för att vara blyg.

Det finns också våga-tala-kurser. Dessa kan vara bra att gå på när man kommit en bit på vägen. Här tränas man i att möta andra människor. Ofta får man en uppgift som man ska redovisa eller berätta om inför andra. Hela vägen från början till slut har man vägledning och stöd från kursledarna. 

Ibland kan blyghet bottna i en skör självkänsla.

 Då är det viktigt att lära sig att uppskatta sig själv för den man är. Det gör ingenting om man gör bort sig ibland, man är bra ändå. Vad andra än tycker, vet man att man har något gott att erbjuda. För ofta är det ens egna negativa tankar om sig själv som gör att man känner sig blyg. Att folk ska titta på en, och kanske döma en. Man är rädd för att känna sig förödmjuka sig.

När man vill sluta vara blyg kan man istället försöka vända det till något bra. En blyg person lyssnar ofta mer på vad andra har att säga. Detta är positivt och kan leda till bättre relationer med andra. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen