Vad är svartsjuka

Man tänker ofta på ett kärleksförhållande när man talar om svartsjuka. Men det kan uppstå i vilken relation som helst. Syskon- svartsjuka, känslor av svartsjuka mot kollegor eller chefen, till exempel. Vad är egentligen svartsjuka och hur kan man handskas med den?

Vad är svartsjuka

Ofta bottnar svartsjuka i dåligt självförtroende. Detta gör att svartsjukan blir en form av stark rädsla. Man är rädd för att förlora den person man älskar. Detta gör att man blir misstänksam och på sin vakt. Det är vanligt att man frågar ut personen i detalj för att veta var och med vem de varit. Samtidigt har en svartsjuk person många gånger en känsla av att vara värdelös och tar på sig skulden när det verkligen inträffar ett svek. 

En del menar att svartsjuka yttrar sig för att man har en känsla av att vilja äga en annan person. Ingen annan ska få komma nära, det är personligt territorium. Man känner sig inte trygg nog i relationen för att kunna dela på uppmärksamheten av den andra personen. Det kan vara ett tecken på att det inte finns tillräckligt med förtroende och närhet i relationen. 

Svartsjuka kan grundläggas redan i barndomen. Om ett barn ständigt känner sig åsidosatt, eller mindre älskat än de andra syskonen, kan det leda till att de får svårt att känna förtroende för någon även i framtida relationer. Eftersom man inte känner sig uppskattad och älskad som barn, kan man lätt få den uppfattningen att man inte är värd att tycka om. Detta kan förorsaka stora påfrestningar i en relation.

Om man märker att man är svartsjuk är det viktigt att ta tag i det. Svartsjuka kan förstöra en relation. Det verkar som om man inte litar på den andra personen, även om problemet kanske bottnar i ens egen dåliga självtillit. Man bör analysera sig själv och se vad det är som får en att känna sig svartsjuk. Det kan ju också hända att den andra personen ger anledning till svartsjuka genom sitt uppförande. I vilket fall som helst är det viktigt att prata igenom situationen. 

I vissa fall räcker det inte med att prata med den andra personen i relationen. Man kan behöva hjälp med samtalsterapi, till exempel. Om ens svartsjuka är en sjuklig tvångstanke kan även anti-depressiva läkemedel eller kognitiv beteendeterapi hjälpa. Att lära sig att tycka om sig själv kan också vara nyckeln till att sluta vara svartsjuk. När man har en god självkänsla tvivlar man inte på den andra personens kärlek eller vänskap.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få nyheter och fantastiska erbjudanden direkt i din inkorg.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev accepterar du vår integritetspolicy och vår användning av dina uppgifter. Läs sekretesspolicyen